Olivenbrød
Rustikt landbrød med oliven.
Olivenbrød er en lækker og nem opskrift på et rustikt landbrød med masser af smag.
Man får en sprød, mørk skorpe og en luftig, sej krumme, som bliver opgraderet med et par salte, bitre og lækre oliven.
Man mener, at selve konceptet med et olivenbrød stammer fra Middehavet - mere specifikt i Italien og Grækenland.
Det er den perfekte opskrift til tapas, en god suppe eller som tilbehør til en sommersalat.
Sådan et brød her og en skålfuld solmodne danske tomater med et skvæt olivenolie og friskrevet hvidløg?
Føj, det er godt.
Hvis du er vild med oliven, så er det bestemt ikke her, at du skal gå ned på kvalitet - du kan købe lækre Kalamata-oliven uden sten i flere supermarkeder, og de giver et ekstra spark på smagen.
Du kan selvfølgelig godt nøjes med eksempelvis sorte oliven, grønne oliven og endda oliven med fyld - det er helt op til dig.
Min opskrift er meget simpel og går som mange af mine andre brød-opskrifter fra dej til brød på under 2 timer.
De 2 vigtigste punkter er blot:
- Ælt længe nok til, at dejen slipper skålen helt
- Undgå at 'sprække' eller revne dejen, når den formes
Olivenbrød
Rustikt og sprødt!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 35 minutter
Ingredienser
- 480 gram hvedemel
- 3½ dl vand
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk salt
- 20 gram gær
- 100 gram kalamata-oliven, udstenede
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet og tilsæt olivenolien.
- Tilsæt hvedemelet efterfulgt af salt og rør den på en røremaskine ved middelhøj hastighed i ca. 10-15 minutter - du skal ramme et punkt, hvor den helt slipper siderne og næsten også i bunden.
- I mellemtiden hælder du vandet fra dine oliven - dyp dem tørre med et stykke køkkenrulle.
- Når æltningen er i hus, tilsættes oliven i røremaskinen, som køres nogle få omgange ved lav hastighed for at få den inkorporeret.
- Hæld herefter dejen ud på et meldrysset bord og ælt den et par gange, så du er sikker på, at oliven er fordelt - fold den sammen til en bold og læg et viskestykke over. Lad den hæve på køkkenbordet i en time.
- Forvarm ovnen til 230 grader varmluft - når ovnen er varm, finder du en bageplade med bagepapir frem.
- Løft forsigtigt dejen over på bagepladen uden at 'rive' den i stykker - brug dine hænder og/eller en dejskraber til at forme den til et aflangt brød.
- Du former den forsigtigt ved at skubbe dens sider indunder sig selv - lidt ligesom når man lægger lagen på en seng, så stopper man lagenet indunder sengen. Det giver en fin lille hæve-retning og luftighed til dejen.
- Lav eventuelt et snit langs midten og smid den straks i ovnen - bag den ca. 32-35 minutter i ovnen. Lad den køle af i 10 minutter før udskæring.