Mandekogebogen

Så meget sushi skal man beregne per person

Få styr på bestillingen.

Der er noget nærmest magisk over sushi. Det ser småt og elegant ud, men efter otte stykker begynder du at tænke “måske er jeg mæt?” … og alligevel ender du med at spise 14. Men hvor meget skal du egentlig beregne pr. person, hvis du selv skal købe ind eller bestille til gæster?

Læs også: de bedste øltyper til beer batter

Der er selvfølgelig forskel på, om det er forret, hovedret eller buffet-style – og om det er med småspisende børn eller sushielskende voksne. Men her er nogle gode tommelfingerregler, så du ikke ender med hverken madspild eller sushi-sult.

Hovedret: ca. 12-16 stykker pr. voksen

Skal sushi være det primære måltid, så regn med:

12-14 stykker sushi pr. voksen for almindelig sult
14-16 stykker, hvis du har at gøre med en sushi-fanatiker
8-10 stykker til børn og småspisere

Det svarer typisk til én mellemstor sushi-menu pr. person (eller én stor menu til to).

Tip: Hvis du har både nigiri og maki, så bland – de fleste spiser flere maki, fordi de er mindre og nemmere at snuppe.

Forret: 4-6 stykker pr. person

Hvis sushi er tænkt som en forret, eller bare en del af flere småretter, så behøver du ikke gå all in.

Regn med:
4-6 stykker pr. person
Eventuelt suppler med edamame, tangsalat eller misosuppe for lidt ekstra fylde

Tapas eller buffet: 8-10 stykker pr. person

Hvis du serverer sushi som del af en buffet eller “sushitapas” sammen med andre retter, er mængden lidt sværere at sætte tal på. Men her fungerer det fint at:

Beregne 8-10 stykker sushi pr. gæst, afhængigt af hvor meget andet der er på bordet
Variere med vegetariske stykker, nigiri og uramaki for variation og farver

Skal der være rester?

Sushi er ikke ligefrem kendt for at være fantastisk dagen efter, især ikke med rå fisk. Så planlæg hellere lidt for lidt og supplér med snacks, end at sidde med halvvarme risruller næste dag.

Hvis du vil have lidt ekstra “for en sikkerheds skyld”, så vælg vegetariske stykker eller dem med stegt kylling, tempura eller surimi – de holder sig bedre, hvis de ikke bliver spist med det samme.

Bonus: Sådan fordeler du typerne

Hvis du selv skal sammensætte eller bestille, så gå efter en god blanding:

50 procent maki (små ruller)
30 procent nigiri (ris med topping)
20 procent specialiteter (uramaki, gunkan, tempura-ruller)

På den måde rammer du både de kræsne og dem, der går all in med wasabi og ingefær.

Så næste gang du står med menukortet eller sushi-ris under neglene, så husk reglen: 12-16 stykker pr. sulten voksen = en god og mættende oplevelse. Og hellere lidt for meget end at kæmpe om den sidste laksenigiri.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce