Mandekogebogen

De bedste øltyper til sprøde, smagfulde beer-battered fiskefileter

Smagfulde og sprøde.

Der er få ting, der slår en frisklavet omgang sprød, gyldenstegt beer-battered fisk. Det er den slags ret, der både lugter lidt af feriestemning og comfort food på én gang – og som med det rigtige tilbehør (pommes, remoulade, måske lidt coleslaw) nærmer sig perfektion.

Læs også: Denne krydderurt holder fluer væk

Men lad os lige tage et skridt tilbage: Øl i dejen er ikke bare en gimmick. Det er ikke kun undskyldningen for at knappe en kold op, mens du står ved frituren – det er en nøglefaktor i både tekstur og smag.

Derfor gør øl underværker i dejen

Når du kombinerer iskold øl med bagepulver (eller natron) og smider fisken i rygende varm olie, sker der noget magisk: Kullsyren og alkoholen får dejen til at puffe op og blive let og luftig, mens øllets maltede noter tilfører et smagfuldt modspil til fiskens fine, delikate smag. Men ikke alle øltyper gør det lige godt – og nogen kan faktisk gå hen og dominere retten fuldstændigt.

Let øl = sprødhed og balance

Vil du have den klassiske, neutrale fish & chips-oplevelse, anbefaler kokken Kory Foltz fra Sunseeker Resort i Florida at bruge lyse øl som:

  • Pilsner

  • Lager

  • Pale Ale

De her øltyper er relativt lette, har god kulsyre og en diskret maltet karakter, der ikke overdøver fisken. Især pilsnere og lyse lagers er perfekte, hvis du vil lade fisken være stjernen, mens øllet arbejder i kulissen for tekstur og balance.

IPA og hvedeøl? Jo, men…

Hvis det eneste, du har i køleren, er en IPA eller en hvedeøl, er alt ikke tabt. IPA’er bidrager med kompleksitet og en let bitter kant, og hvedeøl har en krydret fylde, der kan spille godt sammen med fisk – især hvis du serverer med en citrusmayo eller noget syrligt. Men vær varsom med de mere ekstreme øl:

  • Double IPAs kan være meget bitre

  • Sours tilføjer syre, der kan kollidere med olie og sprødhed

  • Stouts og porters er tunge, mørke og har lavere kulsyre – det kan gøre dejen mere bastant og mindre sprød

Med andre ord: Jo kraftigere øl, desto større risiko for at smagen tager over.

Skal man servere samme øl som man bruger i dejen?

Det kan man – men man behøver ikke. Ifølge Foltz handler det mere om, at øllen i glasset komplementerer retten end at den nødvendigvis matcher den i gryden. Brug en lys lager til dejen for sprødhed og lethed, og servér en frisk pale ale eller en hvedeøl ved siden af – eller en mørk porter, hvis du vil spille med kontraster.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce