Sådan tøer du frossen ost op, uden at ødelægge smag og konsistens
Få det meste ud dit lager.
Vi elsker ost – men vi ved også godt, at det ikke er nogen billig fornøjelse. Når man står tilbage med et halvt stykke Gruyère til 150 kr. efter weekendens tapasbræt, er det næsten helligbrøde bare at lade det gå til. Heldigvis kan ost fryses. Men – og her kommer det vigtige – det skal gøres rigtigt, hvis du ikke vil ende med en smuldrende, kedelig skygge af din ellers perfekte ost.
Læs også: Californiens dyreste restaurantoplevelse
Tricket ligger i optøningen. For at bevare både smag og tekstur, skal osten tø op langsomt – i køleskabet. Læg den i en lufttæt beholder eller behold den i den originale emballage, og lad den stå på køl i minimum 12 timer. Endnu bedre? Lad den ligge natten over. Den langsomme optøning giver fedtstofferne og proteinerne tid til at finde hinanden igen, i stedet for at skilles som en dårlig cocktail.
Det kan være fristende at smide osten på køkkenbordet eller give den et hurtigt skud mikroovn – men lad være. For hurtigt optøet ost bliver fedtet, grynet og mister både mundfølelse og karakter. Når osten er tøet op, skal du helst bruge den inden for 2-3 dage – og gerne i retter hvor den smelter eller indgår i andre ingredienser.
Hvilke oste kan fryses – og hvilke skal du lade være?
Generelt gælder: jo hårdere og tørrere ost, desto bedre klarer den en tur i fryseren. Ostetyper som cheddar, parmesan, mozzarella, provolone og schweizerost holder sig pænt, hvis du fryser og optør dem korrekt. Til gengæld bør du holde dig langt væk fra at fryse friske og bløde oste som brie, ricotta, flødeost eller frisk gedeost. De bliver nærmest uspiselige – grynede, vandede og uden charme.
Hvis du alligevel står med overskud af f.eks. ricotta, så brug den i en pastaret med det samme (hello, gnocchi!) i stedet for at fryse den. Det samme gælder flødeost – brug den i bagværk, dip eller madlavning.
Revet ost er til gengæld din ven, når det kommer til fryseren. Det kan fryses direkte, så længe det er pakket godt ind – gerne vakuumpakket, hvis du har muligheden. Og her gælder samme tommelfingerregel: optø det i køleskabet i mindst 24 timer.
Sådan fryser du ost rigtigt
Del osten op i portioner, før du smider den i fryseren. Pak hver portion ind i vokspapir eller plastfolie, og derefter i en frysepose med så lidt luft som muligt. Brug gerne en vakuumpakker, hvis du vil være ekstra grundig – det mindsker risikoen for frostskader og bevarer smag og konsistens bedre.
Og nej, den kommer ikke til at smage helt som frisk – men tæt på. Den er stadig perfekt i gratin, pastaretter, toast, omelet og alle de andre retter, hvor smeltet ost får lov at tage spotlightet.