Mandekogebogen

Verdens ældste suppe blev lavet på kød, du ikke engang må købe i dag

En gammel, forbudt sag.

Forestil dig, at du sætter dig til bords for 8.000 år siden et sted i oldtidens Mesopotamien. Gryden simrer over bålet, og du får serveret en varm skål suppe – men det er ikke tomat, linse eller butternut squash. Nope. Det er hippopotamus.

Læs også: Pisket smør

Jeps, flodhest. Et dyr, som i dag mest forbindes med safariparker og dyreprogrammer, men som dengang var fast inventar på menuen. Det lyder måske som noget fra en lidt for eksotisk madklub, men der er faktisk arkæologiske fund, der bekræfter det: i det nuværende Irak fandt man rester af suppegryder med flodhesteknogler, grøntsager og linser – en slags old school ragout, med ekstra meget bid.

Mesopotamien: Soppe, øl og flodheste

Mesopotamien er kendt som en af verdens første civilisationer. Det var her man opfandt øl, skrev med kileskrift og – åbenbart – lavede flodhestesuppe. Ifølge mad-historikeren Ian Crofton, der har gravet sig gennem oldtidens kogebøger i A Curious History of Food and Drink, var det ikke unormalt at spise hvad end man kunne få fat i. Flodhest, giraf, egern… alt, der kunne jages, røg i gryden.

Men det var næppe en ufarlig fangst. Flodheste er notorisk aggressive, og dræber årligt flere mennesker end krokodiller. Til gengæld er de massive, og derfor også et solidt måltid – nok til at mætte en hel landsby, hvis ikke flere. Også egypterne var glade for flodhestekød, fedt og skind – så det var ikke kun mesopotamierne, der gik på storvildtjagt.

Kan man lave flodhestesuppe i dag?

Tja… ikke rigtigt. Eller, ikke lovligt i hvert fald. Hippoen er nemlig i dag en truet dyreart, og i 2025 står den til mulig optagelse på den amerikanske Endangered Species Act. Selvom domstolene har givet tre års tænkepause, er der ikke meget, der tyder på, at du kommer til at bestille hippo-bøf anytime soon.

Teknisk set er det lovligt at importere flodhestetænder og læderprodukter til visse steder i USA, men kødet? Nope. Det falder under kategorien "bushmeat" – vildt kød, der er ulovligt at importere, primært pga. sygdomsrisici. I nogle afrikanske lande som Uganda og Zambia bliver flodhest dog stadig spist i små mængder, og smagen beskrives som en mellemting mellem svinekød og noget helt andet – sej, fedtet og lidt sær. Ikke ligefrem det mest lækre på papiret.

Hvad gør man så?

Hvis du stadig er lun på idéen om at prøve oldtidens suppe, så må du nok nøjes med en moderne variant. Linser, krydderier og grøntsager – og så måske lidt svinekød, hvis du virkelig vil tæt på originalen. Men hey, bare rolig: du slipper for at kæmpe med et tonstungt og smågnavent flodmonster først.

Klar på flere kulinariske tidsrejser? Der findes også opskrifter på vikingesnaps og romersk ost, hvis man virkelig vil tilbage i historien – bare sig til.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce