Mandekogebogen

Pisket smør: cremet luftigt smør som på restaurant

Fløjlsblød, cremet og vanedannende!

Smør og brød går i forvejen vanvittigt godt sammen - både rugbrød og franskbrød - og tandsmør er nærmest en gourmet-spise i sig selv.

Men hvis man lige skal niveauet længere? Så skal du prøve pisket smør!

Pisket smør er det, du uden tvivl har oplevet på et tidspunkt, når du har været ude og spise på restaurant - du ved den lækre brødkurv inden forretten, hvor man ventetiden får brød og smørelse.

Tit ser man en lille quenelle af smør, som er blevet pisket op.

Den har fået en helt anden tekstur - cremet, luftig og nærmest porøs. 

Det er en måde, hvorpå man får den hårde ægte smør til at blive smidig og medgørlig - vi har allesammen prøvet at smøre en skive brød med ægte smør (ikke smørbar), hvor man nærmest river brødskiven i stykker, fordi den er så hård i konsistensen.

Pisket smør er som en sky!

Og det er absurd simpelt - man skal blot lade det blive blødt ved stuetemperatur i en times tid, hvorefter man pisker det grundigt med en elpisker eller røremaskine. Dernæst tilføjer man enten cremefraiche eller kærnemælk/yoghurt, som giver en ekstra dimension af luftighed og smørbarhed. 

Perfekt til brød, tilbehør og snacks - og så kan man variere smørsmagen i uendelighed.

Man kan lave brunet smør (som denne opskrift kommer til at bygge på) eller du kan infusere din smør med krydderurter og eksempelvis lave en estragon-smør. 

Det er helt ligesom på de gode gourmet-restauranter, hvor man nyder et skive surdejsbrød med et tykt lag blødt, pisket smør. 

Fang min version af pisket smør herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Pisket smør: den perfekte tandsmør

Som på restaurant!

1 portion 1 time, 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 750 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 100 gram smør
  • 3 spsk. kærnemælk (eller evt. cremefraiche el. yoghurt naturel)
  • ½ tsk flagesalt

Fremgangsmåde

  1. Klassisk pisket smør: Tag smørret ud af køleskabet og lad det blive blødt ved stuetemperatur i minimum 60 minutter. Dernæst pisker du det med en elpisker eller på røremaskine i 3-4 minutter, indtil den er cremet og luftig - tilføj derefter kærnemælk under omrøring, indtil du har en porøs, lækker og cremet smør. Drys flagesalt i og rør det sammen. Dernæst er den klar til servering!
  2. Brunet pisket smør: Smelt 100 g smør ved middelvarme - lad det bruse op og småboble i ca. 8-10 minutter, eller indtil vallen i smørret bruner og bliver brunlig i farven og duften bliver nøddeagtig. Stil den herefter i køleskabet i minimum 1-2 timer. Dernæst er den klar til at følge fremgangsmåden på den klassiske pisket smør!
  3. Krydderurte-infuseret pisket smør: Smelt smørret i en gryde og tilføj friske krydderurter - lad det småsimre i nogle minutter og tag det så af varmen. Lad det køle af og trække smag i 1 time på køkkenbordet. Dernæst sier du smørret, og stiller det i køleskabet i 1-2 timer. Dernæst følger du trinene for klassisk pisket smør!
Del

Seneste nyt

ANNONCE