Mandekogebogen

Her er fordelen ved at lade skrællen blive på, når du laver hjemmelavede pommes frites

Det giver lidt ekstra!

Pommes frites. Tynde, tykke, krøllede, frosne, håndskårne eller serveret i en fedtet papirbakke fra det lokale grillhjørne – vi tager dem alle. Men én ting deler vandene blandt fritelskere verden over: Skal kartoflerne skrælles, eller skal skrællen blive på?

Læs også: Så mange lag skal en god lasagne have

Det korte svar? Lad skrællen sidde. Det er hurtigere, det smager bedre, det er sundere – og det er faktisk også bedre for miljøet. Så næste gang du er i gang med at skære kartofler til fritterne fredag aften, så læg skrælleren væk og lad kartoflerne være, som de er født.

Mere smag, mere tekstur – mindre besvær

Når man tænker over det, så har mange af de ting, vi ved er “bedre for os”, mere farve, tekstur og smag. Fuldkornsbrød, brune ris, søde kartofler. Det samme gælder kartofler. En skrællet frit smager i bund og grund mest af olie og salt – hvilket bestemt ikke er dårligt – men med skræl får du en mere dyb, jordnær og “ægte” kartoffelsmag.

Og teksturen? Den rammer et helt andet niveau. Skrællen giver ekstra sprødhed og det der rustikke crunch, som minder lidt om en mellemting mellem pommes og chips. Det er ikke uden grund, at man bestiller “potato skins” som snack på restauranter – det er den sprøde kant, vi craver.

Skrællen er også fuld af gode sager

Der er faktisk flere gode argumenter for ikke at skrælle dine kartofler – og det handler ikke kun om smag og knas. Kartoffelskræl er nemlig spækket med fibre, kalium, C-vitamin og antioxidanter. Faktisk sidder omkring en tredjedel af kartoflens næringsstoffer i selve skrællen. Så når du smider skrællen ud, smider du også en stor del af det gode ud med den.

Og apropos affald: At lade skrællen blive på betyder mindre madspild. I USA udgør madaffald næsten en fjerdedel af al husholdningsaffald – og det er ikke småting, når man regner det om til CO2. Ét lille valg i køkkenet kan altså være med til at gøre en forskel – uden du skal gå på kompromis med hverken smag eller tilfredsstillelse.

Hvilken kartoffel er bedst?

Du kan egentlig bruge de fleste kartofler til skræl-på-fritter, men russet-kartofler (også kendt som bagekartofler) er stjernen i denne disciplin. De er stivelsesholdige, hvilket giver sprøde ydre og luftige indre – særligt når du bibeholder skrællen. Vask dem grundigt, og du er good to go.

Er du bekymret for pesticider? Bare rolig – en god grundig skrubning med en grøntsagsbørste gør tricket. Ellers kan du bruge en naturlig grøntsagsrens eller give dem et hurtigt eddikebad, før du skærer dem ud.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce