Mandekogebogen

Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme

Italiensk, sprødt bagværk!

Navnet Sfogliatella (sfogliatelle i flertal) betyder egentlig 'lille, tyndt blad' og henviser til den opbygning af bagværket, hvor de mange lag lagt ovenpå hinanden minder om en stak blade. 

En sfogliatella blev skabt helt tilbage i det 17. århundrede i Santa Rosa-klosteret Conca dei Marini i Salerno i Italien.

En konditor fra Napoli fik fingrene i deres originale opskrift og begyndte i 1818 at sælge dem i sin forretning - og herfra har de spredt sig over hele landet og i forskellige afskygninger.

Den er lidt henad samme boldgade som en fransk croissant, hvor man går efter mange sprøde lag. 

En Sfogliatella bliver ofte fyldt med en slags creme og til sidst pyntet med lidt flormelis på toppen - og jeg har i denne omgang lavet en citron-vaniljecreme, som går rigtig godt til den sprøde dej. 

Du kan også undlade honningen i dejen og istedet køre det salte køkken, hvor de kan agere lækre, små hapsere, forret eller appetizer med lidt hummersalat eller lignende. 

Selve opskriften og teknikken til at skabe dejen er egentlig ganske simpel - det er mere selve foldningen til sidst, som er en tricky størrelse. 

Herunder har jeg lavet en lille billedguide til, hvordan du kan lave din sfogliatelli derhjemme - det kræver lidt tålmodighed, men smagen sidder lige i skabet med de mange flagende lag og den cremede midte. 

ANNONCE
Dejen deles i to og rulles tyndt ud som pasta - ca. 0,5 mm tykkelse - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Dejen deles i to og rulles tyndt ud som pasta - ca. 0,5 mm tykkelse
Pensles grundigt og omhyggeligt på hele fladen med olie eller smeltet smør. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Pensles grundigt og omhyggeligt på hele fladen med olie eller smeltet smør.
Rulles meget forsigtigt fra den ene ende til den anden - trykker du for hårdt, risikerer du, at lagene klistrer sammen. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Rulles meget forsigtigt fra den ene ende til den anden - trykker du for hårdt, risikerer du, at lagene klistrer sammen.
Efter rulning. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Efter rulning.
Efter enderne er skåret fri. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Efter enderne er skåret fri.
Skær i stykker af ca. 4-6 cm alt efter om du vil have små hapsere eller større kager.. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Skær i stykker af ca. 4-6 cm alt efter om du vil have små hapsere eller større kager..
Den svære del - massér, tryk og pres forsigtigt en 'hale' ud på dejen med oliesmurte fingre. Hvis oliedelen er gjort korrekt, vil lagene løsne sig til en 'hale'. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Den svære del - massér, tryk og pres forsigtigt en 'hale' ud på dejen med oliesmurte fingre. Hvis oliedelen er gjort korrekt, vil lagene løsne sig til en 'hale'.
Fyldes med citroncreme i hulrummet og lukkes (eller holdes åbne). Pensles med smeltet smør inden ovnen. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Fyldes med citroncreme i hulrummet og lukkes (eller holdes åbne). Pensles med smeltet smør inden ovnen.
Færdigbagte Sfogliatelle. - Sfogliatelle - sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme Færdigbagte Sfogliatelle.
Udskriv opskriften

Sfogliatelle/Sfogliatella

Sprøde, italienske kager.

10 portioner 2 timer, 50 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 250 kcal pr. portion

Ingredienser

Dej
 • 200 gram hvedemel
 • 1 spsk. honning
 • 1 knsp. fint salt
 • 80 ml vand
 • ½ dl smagsneutral olie (eller eksempelvis pistacie-olie el. mandarin-olie

Citroncreme
 • 1 stk æg
 • 1 spsk. majsstivelse
 • 2 spsk. rørsukker
 • 2 dl sødmælk
 • ½ stk vaniljestang
 • 1 stk citron, økologisk

Fremgangsmåde

 1. Hæld mel og salt i en skål. Tilsæt først honning og derefter vandet. Rør det grundigt sammen, indtil du til sidst hælder dejen ud på bordet.
 2. Ælt den i hånden i 4-5 minutter, indtil du har en fast sammenhængende dej, som minder om pastadej.
 3. Vikl film omkring den og læg den i køleskabet til hvile i en times tid.
 4. Lav i mellemtiden cremen - bland æg, majsstivelse, sukker, vaniljekorn fra en halv stang og mælk sammen i en gryde - varm det op ved middelvarme under omrøring.
 5. Tilsæt revet citronskal fra en halv citron og 2 spsk. citronsaft - Lad den småboble i nogle minutter, mens du stadig rører rundt. Tag den af blusset, når den er tyk og cremet. Smag til. Stil straks til afkøling.
 6. Tag nu dejen ud af køleskabet og del i to portioner - rul begge portioner helt tynde på en pastamaskine indtil du har en tykkelse på ca 0,5 mm. Den skal bare rulles på den tyndeste funktion på din pastamaskine.
 7. Herefter skal den smøres med neutral olie eller smeltet smør - jeg brugte en mandarin-olie, som gav lidt ekstra til smagen. Pensl grundigt et lag af olie/smør på begge plader.
 8. Rul nu forsigtigt fra det korte led fra den ene ende til den anden, så du får en aflang pølse med mange lag - følg guiden længere oppe med billeder! Når den er rullet, skal den hvile i køleskabet igen en time pakket ind i husholdningsfilm. Forvarm herefter ovnen til 200 grader.
 9. Når du skal folde dine sfogliatelle kan du forsigtigt skubbe en teskefuld creme eller mere ind i hver kage - luk dem herefter, eller hold dem åben. Det gør ikke den store forskel. Overskydende kagecreme kan fryses eller spises til kagerne efterfølgende.
 10. Pensl dem med smeltet smør og bag dem i ovnen i 28-30 minutter, indtil lagene er sprøde og gyldne. Drys eventuelt lidt flormelis på toppen.
Del

Seneste nyt

Annonce