Mandekogebogen

Kantarel-risotto

Pift den klassiske ret op med skovbundens guld.

Risotto er en gudespise, hvis man får den helt rette konsistens på retten. Du ved, der hvor der bare lige er en håndfuld ris, som sidder i tænderne, mens resten er møre og lækre efter at have suget hvidvin og bouillon.

Naturligvis cremet grundigt ind i en fuldfed ost - ikke et øje tørt!

Det er en klassisk italiensk opskrift, som dateres helt tilbage til det 14. århundrede, hvor rygterne går på, at en glaspuster opfandt konceptet til en bryllupsceremoni. 

Uanset hvordan italienerne opfandt retten, så er vi dem evigt taknemmelige for at lave sådan en nem og velsmagende klassiker, som kan varieres i det uendelige. 

Og når man først finder den rette teknik og får opskriften ind under huden, så kan man hver gang får den perfekte, cremede konsistens på risene. 

Jeg har efterhånden eksperimenteret en del med den ædle ret - og svamperisottoen er en personlig favorit næstefter den helt klassiske!

Netop fordi der er så mange gode spisesvampe i Danmark - og mange af dem kan man endda finde ude i naturen, hvis man er så heldig at kende et par gode steder.

En svamperisotto bliver især yderst delikat, hvis man lige har et læsfuld kantareller i fryseren eller nyplukkede fra skovbunden, som lige kan tilføre noget dybde til retten.

Kantareller er absolut den lækreste at bruge til en svamperisotto, da den giver en dyb, nøddeagtig smag til retten, men uden at dominere for meget. 

Herunder får du en nem og lækker opskrift på en cremet risotto med tragtkantareller og kantareller - men du kan sagtens bruge andre slags svampe såsom almindelig kantarel, champignoner og andre spiselige svampe.

Selve opskriften egner sig ideelt som en nem grundopskrift på svamperisotto, hvor du selv kan vælge, hvad du foretrækker af svampefyld. 

Grib svampetasken og gå på rov - og derefter hop ind på opskriften herunder for en risotto i særklasse!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Svamperisotto

Cremet og lækkert!

4 portioner 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 250 gram kantareller
  • 3 dl risotto-ris
  • 2 dl hvidvin
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 1 stk løg
  • 10 gram smør
  • 70 gram parmesanost, revet

Fremgangsmåde

  1. Start med at have din bouillon klar - har du din egen, så varm den op i en gryde, så den er varm, når den kommer i retten. Laver du det med bouillonterninger, pulver eller lignende, så bland det sammen med kogende vand og hav det klar i en skål ved siden af.
  2. Hak løget fint og svits det ved middelvarme i smørret i nogle minutter på en høj pande.
  3. Hak kantarellerne groft og hæld dem sammen med løgene - lad dem stege i 2-3 minutter, indtil de har smidt lidt væske.
  4. Hæld løg-svampe-mikset af panden i skål til senere brug.
  5. Tilføj lidt olie på panden igen og hæld risene på. Lad dem småstege lidt i et par minutter.
  6. Sæt uret på 20 minutter - en god risotto er ofte perfekt i tidsspændet mellem 17-20 minutter, fra når man har tilsat hvidvinen. På den måde har du en fornemmelse for, hvornår du bør begynde at smage på risene og konsistensen.
  7. Tilsæt nu hvidvinen og lad det bruse op. Lad risene absorbere væsken, mens du rører rundt en gang i mellem.
  8. Nu tilsættes bouillonen med en øseske lidt efter lidt, hvor du ca. lader risene absorbere en skefuld af gangen - det meste af væsken skal gerne være absorberet, før du fylder nyt væske på. Hold panden på middelvarme, så det ikke brænder på, men stadig småbobler.
  9. Når der er gået 15 minutter med denne proces, så kan du tilføje svampe og løg og desuden begynde at smage på risene - og her er det lidt en smagssag. Men de skal være en smule al dente, samtidig med at de stadig er bløde og tyggevenlige. Smag eventuelt til med lidt salt og peber - men osten til sidst giver en masse salt til retten.
  10. Når risene har fået den rette konsistens til din smag, så hælder du et sidste skvæt bouillon i retten sammen med den revne ost. Vend osten grundigt rundt, så retten bliver cremet og lækker. Server med det samme, så du får en fortsat cremet og lækker risotto!
Del

Seneste nyt

Annonce