Mandekogebogen

Osso Buco

Italiensk simremad - ossobuco!

Osso buco er simremad, når det er allerbedst - og denne opskrift er en god solid klassiker fra det italienske køkken fyldt med smag, saft og kraft!

Det er slowfood til perfektion og osso buco er ægte hyggemad til en weekendmiddag. Kødet er smørmørt, smagen er traditionel italiensk og så passer den sig selv. 

Du kan tilberede den i alt fra en almindelig gryde med låg, stegso, støbejernsgryde eller lignende - den skal bare have et sted, hvor den får svag varme i længere tid, og så begynder den søde musik at opstå!

Osso buco betyder egentlig 'knoglens hul' og refererer til de udskæringer, man bruger til en opskrift på ossobuco - nemlig kalveskank i skiver.

Her får du en lille cirkel i midten, hvor marven fra kalven sidder - en vigtig spiller i måltidet, som giver en fantastisk dybde til simremaden!

I Danmark sælger man denne udskæring under navnet 'Osso buco', som jo egentlig er forkert - osso buco er nemlig ikke en udskæring, men netop en ret.

Men det er alligevel ret smart at give dem et lidt hjemmestrikket navn - så er du i hvert fald aldrig i tvivl om, hvad du skal købe ind til den opskrift!

Herunder får du min klassiske opskrift på osso buco, som er utrolig nem at stable på benene - den skal bare passe sig selv over længere tid. 

Jeg vil anbefale at lade den simre i 3 timer - så får du mør osso buco, som falder fra benene. Du kan nærmest ikke samle dem op fra gryden!

Vi snakker mørt kød, der kan tygges med øjenbrynene. 

Hvis det skal være helt autentisk - så serverer man osso buco til risotto. Men da jeg personligt synes, at de to retter hver for sig er mere end rigeligt på smagsfronten.

Så vil jeg anbefale en god, luftig kartoffelmos i stedet som tilbehør - og du må aldrig springe over gremolata!

Det er en meget simpel, grøn topping, som bare løfter hele retten og giver den en lækker friskhed. Opskriften er heller ikke ked af, hvis du tilføjer lidt bladselleri for ekstra grønt og ekstra smag. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Osso buco

Ossobuco - italiensk klassiker!

2 portioner 3 timer, 15 minutter
Forberedelse: 15 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 3 timer
Ca. 800 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 800 gram kalveskank (4-5 stykker)
 • 200 gram knoldselleri
 • 2 stk gulerod
 • 1 stk løg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 stk hakkede tomater, dåse
 • 1 dl hvidvin
 • 300 ml oksebouillon
 • 2 spsk. hvedemel
 • 1½ tsk salt + peber
 • ½ spsk. frisk timian (kan undlades)
Gremolata
 • 1 håndfuld persille
 • 1 tsk hvidløg, revet
 • 1 tsk citronskal, revet

Fremgangsmåde

 1. Start med at blande hvedemel sammen med 1 tsk. salt og 1 tsk. friskkværnet peber. Vend dine skiver af kalveskank i hvedemelet. Hak løg og hvidløg fint. Skær desuden din knoldselleri og gulerødder ud i meget små tern.
 2. I gryden/stegesoen, hvor din osso buco skal tilberedes, tilsættes en god sjat olivenolie - brun kalveskankerne af i olien, indtil de er gyldenbrune. Læg dem herefter til side og tilsæt et skvæt ny olivenolie.
 3. Tilsæt nu hvidløg og løg og svits det godt af, indtil de er klare i farven - tilsæt nu gulerod og knoldselleri og lad den svitse i nogle minutter, så de 'sveder' lidt.
 4. Tilsæt nu de hakkede tomater, hvidvin, frisk timian, 1 tsk. salt, lidt peber og vend det rundt - læg de brunede skiver af kalveskank i gryden og pres dem godt ned i blandingen - top af med oksebouillon, så kødet lige er dækket.
 5. Lad det koge op og skru herefter ned på helt lavt blus, så det bare står og småbobler - lad det simre med låg på i gerne 3 timer (minimum 2). Smag løbende til med eventuelt mere salt og peber.
 6. Hold øje med, at der er nok væske - hvis du derimod har meget væske (alt efter om du har valgt en lille eller stor gryde), så kan du vælge at jævne saucen med lidt majsstivelse opløst i vand.
 7. Lige inden servering laves kartoffelmos - og persille, citronskal og hvidløg hakkes til en fin gremolata, som du lægger på toppen af din gryderet. Serveres rygende varmt!
Del

Seneste nyt

Annonce