Derfor skal du spise mørk chokolade hver dag (ja, du læste rigtigt)
Say no more!
Vi kender det godt: Sundhed kan føles som en pligt. Spis flere grøntsager, husk dine kosttilskud, gå de der famøse 10.000 skridt. Men heldigvis er der også lyspunkter – som for eksempel at spise mørk chokolade. Jep, videnskaben bakker faktisk op om, at det er godt for dig.
Læs også: Sådan dehydrerer man friske bønner
Ifølge Kantha Shelke, PhD og Certified Food Scientist hos Corvus Blue LLC samt underviser på Johns Hopkins University, gemmer der sig nemlig en seriøs sundhedsgevinst i den mørke fristelse. Hun forklarede til Chowhound, at mørk chokolade er proppet med antioxidanter som flavanoler, polyfenoler og catechiner. De små helte hjælper blandt andet med at forbedre blodgennemstrømningen, sænke blodtrykket og dæmpe inflammation. Og som om det ikke var nok: Et stykke mørk chokolade kan også løfte humøret på en data-underbygget måde, ikke bare fordi det smager fantastisk. Forskning viser nemlig, at chokoladen indeholder stoffer, der påvirker serotonin-niveauerne positivt.
Men – for der er altid et men – ikke al chokolade er lige sund. Vil du have hele pakken (smag + sundhed), skal du gå efter chokolade med minimum 70% kakao. Ifølge Shelke betyder det nemlig, at du får fuld valuta i form af flavanoler, theobromin, magnesium og kobber. Så næste gang du står i supermarkedet, så drop sukkerbomberne forklædt som chokolade og gå efter de mørke bars, der faktisk gør noget godt for dig.
Hvad får du ud af det? Og er der en bagside?
Okay, så hvad kan du egentlig forvente, hvis du dagligt napper et stykke mørk chokolade? Tjo, det kan give lavere blodtryk, bedre humør og et mere stabilt blodsukker – men ro på, det er altså ikke en mirakelkur (selvom vi chokoladeelskere gerne ville påstå det modsatte).
Heldigvis er der heller ikke de store ulemper, hvis du holder dig til moderate mængder. Ifølge Kantha Shelke er en daglig portion på 30-60 gram (1-2 ounces) et godt sted at lægge sig. Det holder også indtaget af potentielt skadelige stoffer som bly og cadmium på et minimum – noget der primært kan blive et problem, hvis du nærmest lever af chokolade.
En bonusinfo? Mørk chokolade indeholder overraskende lidt sukker, især når kakaoprocenten ryger op, og faktisk kan det hjælpe med at forbedre din insulinfølsomhed – i modsætning til mange andre søde snacks. Så næste gang nogen ser skævt til, at du nupper et stykke mørk chokolade om eftermiddagen, kan du bare svare: "Det er for helbredets skyld."
Hvis vi skal, så skal vi – ikke? Santé!