Mandekogebogen

Derfor bliver bourbon ofte dobbelt-destilleret

Mere smag?

Verdenen af bourbon kan virke som en labyrint af mærkelige termer og processer – bare spørg nogen om forskellen på single-barrel og double-barrel, og du kan hurtigt blive rundtosset. Men når man først får det skåret ud i pap, giver det hele god mening. En af de lidt mere oversete, men supervigtige processer bag bourbonens magi er dens dobbelte destillation.

Læs også: Chicken Manchurian

For at få styr på sagerne har vi fået hjælp fra Robyn Smith, der står bag bloggen NEAT (@thisblogsneat på Instagram), som kan forklare, hvorfor bourbon typisk får en tur mere gennem destilleriet. Ifølge Smith handler det kort sagt om at finpudse spiritussen og koncentrere de gode smagsstoffer. Første destillation separerer alkoholen og de ønskede smagskomponenter fra den gærede mash – også kaldet distiller’s beer. Den anden destillation fjerner så de uønskede sager, som f.eks. svovlforbindelser, der kan give en uheldig bismag, hvis de får lov at blive hængende.

Bourbon gør det på sin helt egen måde

Det er ikke kun bourbon, der kører dobbelt destillation. Scotch whisky gør det også – og irsk whiskey tager endda en tredje omgang. Men som med så meget andet, gør bourbon det på sin helt egen måde. Første omgang sker i en såkaldt column still, en høj cylinderformet kedel med forskellige kamre, typisk lavet i rustfrit stål eller kobber. Her separeres alkoholen fra resten af mæsken.

Anden omgang foregår i en såkaldt doubler – en kobberkedel, hvor de varme dampe fra første destillation ryger direkte ind. Fordelen ved kobber? Det suger de sidste uønskede forbindelser til sig og giver en renere, blødere spiritus.

"Mens dobbelt destillation ikke er unikt for bourbon, er kombinationen af column still og doubler en særlig bourbon-ting," forklarer Smith. "Det handler om balancen mellem effektivitet og smagsbevarelse."

Så næste gang du sidder med et glas Baker’s, Woodford Reserve eller Blanton’s i hånden, kan du sende en stille tak til den gode gamle dobbelt-destillation. Uden den ville din bourbon næppe have samme lækre dybde og mindst 80 proof styrke.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce