Mandekogebogen

Sådan brygger man arabisk kaffe

Arabisk kaffe med kardemomme.

Arabisk kaffe er en spændende og anderledes måde at brygge din kaffe på, som byder på en drik, der er lysere i farven og mindre intens i kaffesmagen, men til gengæld er tilsmagt med krydderier.

Til et spændende virtuelt møde med Dubai Tourism fik jeg et indblik i kaffekulturen i UAE (Forenede Arabiske Emirater), hvor de nyder drikken noget anderledes, end hvad vi danskere måske er vant til.

Arabisk kaffe har også forskellige måder at blive brygget på, men denne tilgang bruges oftest i UAE.

Arabisk kaffe serveres i nogle flotte, små kopper kaldt ‘gahwa’-kopper, som i størrelse minder meget om små espresso-kopper - og mængden af kaffe serveret pr. kop er også samme mængde som et skud espresso.

Men da intensiteten og stærkhedsgraden af kaffen er tyndere, kan man drikke flere kopper, som i man i den arabiske kulturen sipper til i løbet af dagen af flere omgange - kaffen bliver brygget og hældt på autentiske termokander, som man så kan bruge i løbet af dagen.

En borger i UAE drikker i gennemsnit ca. 1 cup (ca. 235 ml) arabisk kaffe i løbet af dagen, og det er egentlig ret mange kopper kaffe, når man tænker på, at en almindelig gahwa-kop kan indeholde ca. 60 ml og man kun fylder den lidt under halvt op hver gang.

ANNONCE
Foto: Pexels - Sådan brygger man arabisk kaffe Foto: Pexels

Normalt forbinder vi danskere kaffe med noget, vi drikker til morgenmaden, på kontoret eller til et stykke kage - men i verdenskøkkenet og arabiske køkken finder man tit mad og kaffe i samhørighed. 

Arabisk kaffe bliver oftest brygget på arabica-bønner - mere specifikt let ristede bønner, som giver en lys kaffe, der i farve og koncentration minder mere om te.

Det sker ved at bruge mere groftmalede (medium-malede) kaffebønner, så man ikke får for meget grums med i processen.

Når den brygges efter forskrifterne, så skal den gerne være gennemsigtig i koppen, og man skal kunne se bunden. Foruden bønnerne, så bliver der også tilsat en eller flere smagsgivere i form af krydderier.

Kardemomme er ofte basis-smagen, men forskellige områder i UAE bruger også rosenvand, saffran og nelliker.

Den grundlæggende arabiske kaffe med kardemomme tilsat giver en smagfuld, afstemt og sødlig aroma, som både med duften og smagen giver subtile noter af den parfumerede kardemomme - det er en rigtig ‘hyggekaffe’, hvor man med den tilsatte kardemomme på intet tidspunkt mangler yderligere smagsgivere til kaffen og krydderiet komplimenterer kaffens bitterhed på en fantastisk måde.

Foruden at være en drik, man nyder i løbet af dagen, så er der også en meget vigtigt ritual omkring den arabiske kaffe.

I husholdningen er det etikette, at gæster - uanset om de kommer forbi i 10 minutter eller til et længere besøg - skal tilbyde arabisk kaffe hurtigst muligt.

Derudover er der ikke tradition for at drikken kaffen på andre måder end ‘sort’ - hverken mælk, fløde eller sukker figurerer i den arabiske kaffekultur.

Derimod er det nærmest et must, at man spiser noget sødt til kaffen - derfor er dadler en hyppig sidedish til din arabiske kaffe.

Der er mange meninger om, hvad rigtig kaffe er - hvad enten du er til sort kaffe, kaffe med mælk eller iskaffe - men arabisk kaffe skal du absolut prøve. Det er en spændende smagsoplevelse!

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med den arabiske kaffe, så har jeg opskriften herunder:

ANNONCE
Foto: Pexels - Sådan brygger man arabisk kaffe Foto: Pexels
Udskriv opskriften

Arabisk kaffe

Kaffe med kardemomme!

2 portioner 15 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 spsk. formalet kaffe
  • 1 l vand
  • ½ tsk kardemomme, stødt

Fremgangsmåde

  1. Vandet bringes i kog i en gryde - når det er begyndt at boble, skrues der ned for varmen og kaffen samt kardemommen tilsættes.
  2. Lad kaffeblandingen småsimre, ikke koge, i 15-20 minutter - herefter kan kaffen sies i et kaffefilter og herefter er den klar til servering med en skålfuld lækre dadler!
Del

Seneste nyt

Annonce