Mandekogebogen

Smagsforskellen på stødt koriander og frisk koriander

Samme plante, forskellige smage!

Koriander er en alsidig krydderurt, der bruges i mange køkkener verden over – men der er stor forskel på smagen af stødt koriander og frisk koriander. Mens de begge stammer fra samme plante (Coriandrum sativum), har deres smagsprofiler og anvendelse i madlavning meget lidt til fælles. Her dykker vi ned i forskellene, så du bedre kan forstå, hvornår og hvordan du skal bruge dem.

Læs også: Sådan snitter du løg uden at græde

Stødt koriander: Varmt og nøddeagtigt

Stødt koriander fremstilles af de tørrede frø fra korianderplanten, der males til et fint pulver. Smagen er mild, varm og let nøddeagtig med subtile citrusnoter. Det bruges ofte i varme retter som karryretter, gryderetter og bagværk, hvor det tilfører en dybde, der minder om en blanding af spidskommen og appelsinskal.

Smagsprofil:

  • Jordet og varm.
  • Let citrusagtig med en sød, nøddeagtig undertone.

Anvendelse:
Stødt koriander er ideelt som en base i retter, hvor smagen langsomt kan udvikle sig under tilberedning. Det er populært i krydderiblandinger som garam masala og ras el hanout og fungerer godt sammen med spidskommen, kanel og chili.

Frisk koriander: Skarp og citrusagtig

Frisk koriander består af korianderplantens blade og stilke. Smagen er frisk, skarp og citruslignende med en let peberagtig note. For nogle smager det næsten sæbeagtigt på grund af genetiske variationer i, hvordan vi opfatter visse kemiske forbindelser i planten. Frisk koriander bruges ofte som en garnish eller i kolde retter, hvor dens friske smag kan skinne igennem.

Smagsprofil:

  • Skarp, frisk og citruslignende.
  • Lidt pebret med en særegen "grøn" smag.

Anvendelse:
Frisk koriander bruges typisk som pynt eller i retter, der serveres kolde eller ved stuetemperatur. Det er et nøgleelement i salsaer, guacamole, salater og asiatiske retter som vietnamesisk pho og thailandske salater.

Hvornår skal du bruge hvad?

  • Stødt koriander er bedst til retter, der kræver lang tilberedning, hvor den varme, jordede smag kan integreres med andre krydderier.
  • Frisk koriander tilføjer derimod en eksplosiv friskhed, som fungerer perfekt til at balancere fede eller krydrede retter.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce