Aftensmad

Char Siu Pork: Kantonesisk barbecue

Smørmørt barbecue-kød med glasering.

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 26. maj 2021

Barbecue findes i mange forskellige afskygninger og i forskellige lande og verdenskøkkener – og i denne omgang har jeg kastet mig over den kantonesiske barbecue!

Char Siu Barbecue. 

Det kantonesiske køkken er forbundet med Guangdong-provinsen i Kina, men har efterhånden spredt sig ud til mange forskellige asiatiske køkkener – Char Siu findes også i det japanske køkken, det sydøstasiatiske køkken og mange flere områder, som har adapteret konceptet som 'char siu style'. 

Selve navnet betyder bogstaveligt talt 'spydstegt' og henviser til den originale måde at tilberede kød i lange strimler på spyd over åben ild eller i ovnen. 

Udskæringer, som oftest bliver brugt i forbindelse med Char Siu er svinebryst, nakkefilet og svinemørbrad – alt efter hvor 'fed', man ønsker kødet. 

Jeg vil til enhver tid vælge en fedtholdig udskæring og så tilberede det over længere tid – så får du mere smag, mere mørhed og mere intensitet. 

Jeg har prøvet at lave Char Siu med både en klassisk svinemørbrad og svinebryst – hvor mørbraden giver reelle stykker kød med en lækker glasering, så giver svinebrystet mere et resultat, der kan sammenlignes med en lynversion af pulled pork. 

Mørbraden er svær ikke at stege for tør – så opskriften går med svinebryst!

Du kan finde svinebryst hos slagteren – eller selv være lidt 'kreativ' og købe en ribbensteg i supermarkedet, som er skåret af brystkød. Så skal du blot fjerne svær og eventuelle ben (som du kan bruge til flæskesvær og fond!).

Char Siu bliver klassisk tilberedt med en sauce af honning, five spice-krydderier, soyasauce, hoisin-sauce og ofte rød frugtfarve – sidstnævnte er selvfølgelig ikke en traditionel ting fra den originale opskrift, men er blevet sådan en gængs til i gadekøkkenet, som får kødet til at fremstå mere barbecue-agtigt. 

Det er lidt a la en asiatisk udgave af teknikken til glaseret skinke, hvor man laver en steg, der skal pensles med en lækker marinade under tilberedningen. 

Char Siu Barbecue Pork kan laves både på grill og i ovn. 

Jeg har eksperimenteret mig frem og tilbage og denne fremgangsmåde giver dig utroligt lækkert og mørt kød, som kan bruges som reelle skiver ligesom en steg eller til pulled pork-burgere.

Fang opskriften på mundvandsfremkaldende mør og lækker Char Siu-steg herunder:

 

2129650 scaled

2129652 scaled

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Ventetid 120 min
Tilberedningstid 210 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Svinebryst 800 gram
Soyasauce 5 spsk.
Citronsaft 1 spsk.
Brun farin eller Mørk muscovadosukker 3 spsk.
Hvidløg, revet 3 fed
Ingefær, revet 1 spsk.
Nelliker, stødt 0.50 tsk
Stjerneanis 3 stk
Fishsauce 2 spsk.
Chiliflager, kan undlades 1 tsk
hoisin-sauce 0.50 dl
Honning, el. sirup 0.50 dl

Fremgangsmåde