Mandekogebogen

Agurkesalat - syltede agurker i skiver

Til hotdogs, mormormad og et stykke med surt.

Agurkesalat er en gammel klassiker på tilbehørsfronten, som passer ind i mange forskellige måltider.

Det stammer tilbage fra de gamle danske traditioner om, at man lige skulle have et stykke ‘surt’ til maden - noget, som kunne bryde det fede, salte og søde i maden.

Og mens vi i nyere tid og generelt i det nordiske såvel som asiatiske køkken ser syltninger og ‘pickling’ med alskens eksotiske og nordiske råvarer med fermentering, lagring og jeg skal komme efter dig - så går man bare aldrig galt i byen med en god, gammeldags agurkesalat!

Jeg bruger det altid, hvis jeg får en gammeldags kylling eller til en god oksesteg, hvor man lige får det sure fra agurkesalaten og det fede fra kødet og sovsen.

Eller mest ikonisk af alle - topping på din hotdog!

Der er en stigende trend i at bruge syltede rødløg som lidt en modetrend, så kan agurken altså stadigvæk noget sammen med en god klat remoulade, ristede og rå løg og hele molevitten.

Og der er faktisk ikke noget der nærmest er nemmere at lave end syltede agurker.

Nem tilbehør til mormormad

Det handler bare om at overhælde agurk i skiver med en varm lage af sukker og eddike. Det er i bund og grund det hele.

Derfra kan man så justere på smagsfronten - ofte putter man lidt sennepsfrø i blandingen, peberkorn og måske lidt chili.

Du kan også gå videre og eksempelvis bruge andre krydderier - såsom stjerneanis, nelliker, enebær eller lignende

. Men hvis det skal være lige som mormor eller farmor lavede den? Så skal du nok sætte stop ved sennepskorn og peberkorn.

Hjemmelavet agurkesalat er en vigtig spiller, når man skal lave klassisk mormor mad - generelt har det danske, gammeldags køkken en tendens til at være meget tung, fedtholdig og mættende. Så er det altså nødvendigt med noget, der lige kan skære igennem.

En slags middagsaktuel ganerenser!

Hjemmelavet trumfer købeversionen

Du kommer utroligt langt ved at lave hjemmelavet agurke-salat - dem man køber på glas, både skiveskåret og hele drueagurker, smager bare for meget af ingenting.

De er meget søde, tunge og snaskede - men når man laver dem hjemmelavet, så kan du både styre sødmen og syren og samtidig få knas og sprødhed på agurken.

En klassisk agurkesalat er simpel og kan vække selv de kedeligste vinteragurker til live - men det bliver selvfølgelig bedre, hvis du får en inden for sæsonen. Jo bedre agurk? Jo bedre agurkesalat.

Det gælder med agurkesalat, som det gør med andre ting, man sylter - det har en længere holdbarhed, når man har det i en lufttæt beholder.

Der kan den stå i flere måneder og uden tvivl også et halvt år. Efter åbning er holdbarheden lidt mindre - det handler i bund og grund om at holde øje med, om der kommer mug på eller smagen bliver dårlig. Så skal de kasseres.

Herunder får du opskriften på den klassiske agurkesalat, hvor man laver syltede agurker i en kogende lage af eddike og sukker.

Herfra kan du selv vælge at tilføje mere smag til ‘marinaden’ .

ANNONCE
Tips til hjemmelavet agurkesalat:

1) Smag altid på lagen, INDEN du hælder den over agurkerne. Det kan virke lidt som noget, der kilder lidt for meget i næsen, når du skal smage på den eddikeholdige blanding - men det er en nødvendighed for at vurdere, om balancen er der.

2) Vil du have mere sprødhed på dine agurker, skal du skære dem i tykkere skiver. Vi snakker 2-2,5 mm tykkelse - så bliver de både syltet, men har stadigvæk et bid fra den friske agurk.

3) For mange krydderier kan overdøve smagen af naturlig agurk - men det afhænger af, hvad det skal bruges til. Er det udelukkende til hotdog og ‘surt’, så nøjes med sennepskorn og peber. Er det eksempelvis til en asiatisk salat eller en relish, så giv den gas med krydderier og krydderurter!

4) Du kan bruge friske krydderurter i lagen - de forkorter holdbarheden en smule, men bidrager med en smag over lagringstiden. Ligesom når man laver syltede asier.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Agurkesalat: Hjemmelavet tilbehør til mormormad

Sprødt og surt!

2 portioner 10 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 500 kcal pr. portion

Ingredienser

Lage + agurk
  • 1 stk agurk
  • 1½ dl eddike
  • 1 dl sukker
  • 0,3 tsk fint salt

Eventuelt yderligere smagsgivere
  • 1 tsk sennepskorn
  • 1 tsk peberkorn

Fremgangsmåde

  1. Skær din agurk enten på et mandolinjern omkring de 1,5-2 mm i tykkelsen - eller gør det i hånden på et skærebræt med en skarp kniv og tålmodighed. Skold et syltetøjsglas med kogende vand og læg herefter agurkeskiverne i.
  2. Bland eddike og sukker sammen i en gryde - bring det i kog, indtil sukkeret er opløst. Tilføj yderligere smagsgivere et minuts tid, hvis du bruger det. Hæld den varme lage over agurkerne, så de er dækket og skru låg på med det samme. Lad det køle helt af, hvorefter de kan sætte i køleskabet.
  3. De kan bruges allerede 30 minutter efter, at agurken har mødt lagen. Men vinder smag ved at stå og trække i længere tid.
Del

Seneste nyt

Annonce