Mandekogebogen

Asiatisk rullesteg

Rullesteg med korianderchutney og ponzu-soja-glace!

Asiatisk rullesteg

Rullesteg er ofte noget, vi forbinder med lidt gamle dage fyldt med svesker og æbler til en god omgang suppe, steg og is - en rigtig gammeldags sag fra det danske køkken. En rullesteg med svær er også blevet populær i nyere tid under den italienske afart af opskriften, nemlig porchetta.

Rullesteg fortjener at finde vejen tilbage til køkkenet, og hvad bedre mulighed end at grille den? Det er en fantastisk spise, som med lidt ekstra kærlighed på krydderierne er den perfekte steg til en god sommeraften med grill.

Jeg har i samarbejde med Kikkoman udviklet en opskrift til grill, hvor jeg har nyfortolket den klassiske rullesteg og givet den et asiatisk twist.

En nem og lækker rullesteg pakket med korianderchutney, svesker og til sidst glaseret med en fantastisk Ponzu citrus sojasauce.

Fyldet får et skud af Kikkomans klassiske sojasauce, som binder chutneyen sammen og tilfører en masse salt og power til kødet - og så er Kikkomans Ponzu citrus sojasauce absolut uimodståelig. Det er i al sin enkelthed en sojasauce, hvor man har tilført citrus til den klassiske, naturligt bryggede sojasauce. Den er bare ideel til utallige formål i køkkenet, eller hvis du lige har glemt at købe citron eller lime ind til aftensmaden. Perfekt til hverdagens måltider – og perfekt til grillmad!

En gammeldags rullesteg bliver ofte lavet af enten svinebryst eller svineslag på grisen - i princippet den samme udskæring, som vi bruger til jul, når vi skal lave hjemmelavet rullepølse. Men en anden god udskæring af bruge til det - som i øvrigt også er nemmere at skaffe i supermarkederne - er nakkefilet. Nakkefilet eller svinenakke er den udskæring, man ofte bruger til eksempelvis pulled pork, da det er et stykke svinekød, så har masser af fedt og smag. Du kan til denne opskrift på rullesteg også sagtens bare bruge svineslag - dog skal eventuelle svær fjernes - og så er det bare at følge fremgangsmåden, når vi når til fyldet og snøring.

Tricket er så, at man kan skære sin nakkefilet op på midten og skære den lidt ud til siderne, så man ligesom ‘åbner’ den op. På den får man et bredere stykke kød at arbejde med og samtidig tyndere kød, så den nemt kan rulles.

Rullesteg er en god måde at tilberede en steg på, da du får mørt og smagfuldt kød og så passer det bare sig selv i grillen - det kan være en forholdsvis billig udskæring og med den nemme tilberedning, så er der mere tid til sommerhygge på terrassen!

Nederst i artiklen finder du min opskrift på rullesteg, mens du herunder får en lille trin for trin-guide i billeder. 

ANNONCE
Asiatisk rullesteg

Flæk din nakkefilet på midten og skær den lidt ud til siderne, så du får et fladt stykke kød. Bank det eventuelt lidt fladere med en kødhammer.

Asiatisk rullesteg

Bland dine ingredienser til korianderchutney sammen og blend det.

Asiatisk rullesteg

Fordel chutneyen ud over dit kødstykke.

ANNONCE
Asiatisk rullesteg

Tilføj sveskerne.

Asiatisk rullesteg

Rul kødet sammen fra den ene ende til den anden forsigtigt uden at klemme for meget af fyldet ud - brug bomuldssnor og vikl det nok gange rundt om stegen, så den holder formen. Bind en knude til sidst.

Asiatisk rullesteg

Sæt enten stegen på et rotisserie eller læg den på risten ved indirekte varme, når grillen er varm.

ANNONCE
Asiatisk rullesteg

Hold øje med den løbende.

Asiatisk rullesteg

Når de to timer er gået, pensles den med marinaden for åben grill, indtil det dækker med et tykt, skinnende lag.

Asiatisk rullesteg

Lad den hvile i 20 minutter og herefter er den klar til servering!

Udskriv opskriften

Asiatisk rullesteg

Grillsæsonens øjesten!

4 portioner 2 timer, 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer, 10 minutter
Ca. 1050 kcal pr. portion

Ingredienser

Kødet
 • 1800 gram nakkefilet, svinekød
 • 1 spsk. groft salt

Fyld
 • 1 håndfuld koriander
 • 3 stk løg
 • 5 fed hvidløg
 • 1 spsk. ingefær, revet
 • 1 spsk. kikkoman naturligt brygget sojasauce
 • 1 stk citron, økologisk
 • 1 tsk salt + peber

Glasering
 • 5 spsk. kikkoman ponzu citrus sojasauce
 • 5 spsk. brun farin

Fremgangsmåde

 1. Flæk din nakkefilet på midten og skær den ud i siderne, så du ‘åbner’ den op og skaber en større overflade og et tyndere stykke kød. Drys med salt på begge sider og lad den stå og trække, mens du forbereder fyldet.
 2. Forvarm samtidig din grill til 180 grader.
 3. Skær løg og hvidløg i tern og hæld begge dele i en blender sammen med et bundt koriander (med stilke) og revet ingefær. Tilsæt revet citronskal, citronsaft, soja, salt og peber og blend det hele til en grødet masse.
 4. Fordel din chutney udover kødet og læg dine svesker på toppen.
 5. Fold rullestegen sammen og bind den med bomuldssnor (se billedguide længere oppe i artiklen).
 6. Hvis du bruger rotisserie: Sæt spyddet igennem stegen og placer den på grillen og ind i rotisserie-motoren. Med så ‘tung’ en steg kan det nok være fordelagtigt at have nogle gribespyd i hver ende, som sørger for, at stegen ruller med rundt. Læg låget på.
 7. Uden rotisserie: Læg din rullesteg på grillristen under indirekte varme. Læg låget på. Ved indirekte varme kan du lige vende rullestegen, når den første time er gået.
 8. For begge tilgange gælder, at rullestegen skal have ca. 2 timer eller indtil kernetemperaturen er 75 grader.
 9. Når der er gået to timer, eller temperaturen er nået, blandes Ponzu citrus sojasauce med brun farin, indtil du har en tyk marinade. Åbn låget på grillen og pensl din rullesteg grundigt med glacen af flere omgange over 10 minutter, indtil du har en tyk, karamelliseret overflade.
 10. Herefter skal rullestegen hvile i 20 minutter, inden du skærer den ud.
Del

Seneste nyt

Annonce