Mandekogebogen

Babka: flettet chokoladebrød

Svampet og snasket!

En babka er en klassisk form for dessert eller kage fra det jødiske køkken i Polen og Ukraine.

Det er en sødt brød, som kom til verden tilbage i det 19. århundrede, hvor jødiske bagere havde dej til overskud fra bagningen af challah-brød.

Her valgte de at bruge overskudsdejen til at rulle omkring syltetøj, tørrede frugter og af og til chokolade - som så blev til en babka.

Det er i al sin enkelthed lidt, hvad man kan kalde en chokoladebolle-franskbrød eller måske marmorkage med chokolade.

Det som gør den til en særlig opskrift, er måden den er snoet på - man ruller den ud til en pølse, som man ville gøre, når man laver kanelsnegle.

Herefter flækkes pølsen på midten og de to dele foldes til et snoet mønster.

Smukt og snasket går op i en højere enhed!

Typisk bliver en babka lavet med chokoladefyld, men du kan også vælge tørrede frugter, nødder eller marmelade.

Denne opskrift er min version af kagen, hvor jeg har tilføjet lidt kardemomme til dejen, så man får en lidt mere chokoladebolle-fornemmelse i brødet, så det ikke kun er cremen, der er en vigtig spiller. 

Det er en opskrift, som er nem at lave og det eneste, der egentlig tager tid, er de to hævninger - ellers er det en meget simpel opskrift.

Fang min opskrift på en hjemmebagt babka med chokolade herunder:

ANNONCE
Chokoladecreme smurt ud på dejen. - Babka: flettet chokoladebrød Chokoladecreme smurt ud på dejen.
Lagene efter udrulning og snit.  - Babka: flettet chokoladebrød Lagene efter udrulning og snit.
Sammenflettet klar til hævning.  - Babka: flettet chokoladebrød Sammenflettet klar til hævning.
Babka: flettet chokoladebrød
Udskriv opskriften

Babka: flettet chokoladebrød

Snasket og smukt!

4 portioner 2 timer, 15 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time, 30 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 1500 kcal pr. portion

Ingredienser

Dej
  • 400 gram hvedemel
  • 100 ml sødmælk
  • 25 gram gær
  • 70 gram sukker
  • 2 stk æg
  • 1 tsk kardemomme, stødt
  • 40 gram smør

Chokoladefyld
  • 50 gram brun farin
  • 1 spsk. kakaopulver, usødet
  • 100 gram mørk chokolade
  • 50 gram smør
  • 50 gram mørk sirup

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker, kardemomme og de to æg - pisk sammen og tilføj herefter hvedemelet. Lad det ælte et par minutter på røremaskine, hvorefter du skærer dit smør i tern og hælder i dejen. Lad det ælte 4-5 minutter, indtil det begynder at slippe kanterne af skålen. Form det til en kugle og lad det hæve til dobbelt størrelse (1-1,5 timer).
  2. I mellemtiden blander du alle ingredienserne til chokoladefyldet og varmer det op i en gryde - når det er varmet godt igennem og ensformig i konsistensen, skal det køles ned. Stil det i køleskabet noget af hævetiden, men ikke for længe - det skal stadigvæk kunne smøres nemt ud.
  3. Efter hævningen rulles dejen ud til en firkant på 40x60 cm - smør fyldet ligeligt fordelt ud på firkanten. Rul den sammen fra det korte led til en pølse på samme måde, som når man laver kanelsnegle.
  4. Læg pølsen med samlingen nedad og flæk den på midten på det lange led - flet de to skiver forsigtigt, så lagene kommer til syne og læg dem i en smurt franskbrødsform (eller beklædt med bagepapir. Lad den efterhæve i 45-60 minutter.
  5. Forvarm ovnen på 180 grader - bag den i ca. 32-35 minutter alt efter ovnens temperament. Lad køle godt af, inden du skærer den ud, så den sætter sig - skærer man for tidligt ud, bliver midten for snasket.
Del

Seneste nyt

Annonce