Mandekogebogen

Bagte kartofler: sådan laver du perfekte bagekartofler

Perfekte bagekartofler hver gang!

Bagte kartofler eller bagekartofler er en gudespise på tilbehør-fronten, som igennem årenes løb altid har været en sikker vinder til kød, bøf, sommermad, grillmad og meget andet.

Det er ikke en kogt kartoffel og det er heller ikke kartofler i ovn - det er noget helt for sig selv.

Man får en bagt smag i kødet på kartoflen, samtidig med en cremet konsistens, hvor man bare kan gå i krig med at udgrave det gule guld på tilbehørstallerkenen.

Problemet er bare, at man fra gamle tider ikke altid helt har en forståelse for, hvordan man laver den perfekte bagte kartoffel - det er faktisk langt fra særlig besværligt, men de små husmoderråd, som man har fået gennem tiden, kan af og til spænde ben for at komme helt i mål med den rigtige bagte kartoffel.

Tricket til at få den rigtige konsistens og bagte smag er nemlig meget simpel - korssnit, olivenolie og salt samt høj varme i en time og 15 minutter. That’s it.

Bagte kartofler og bagekartofler kan både bages i ovn, i mikrobølgeovn og på grill - det får du også et par tips og tricks til længere nede, hvis du vil prøve at lave bagte kartofler på grill.

Man skal for alt i verden holde sig fra den teknik, man brugte i gamle dage med at pakke den ind i stanniol - det kan godt være, at den ‘bevarede’ mere af safterne i kartoflen, men det dampkogte kartoflen i stedet.

Kartoflerne skal have benhård varme så ydersiden bliver sprød og sej, mens midten koger i sine egne safter med salt og olivenolie.

Bagekartofler er derfor meget nemme at lave og bliver lækre helt af sig selv.

Både børn og voksne bliver ellevilde, når man pludselig smager en helt anderledes, nærmest bagt/røget smag på kartoflen - man kan smage, når den sidder lige i skabet!

Bagning af kartofler smager skønt i sig selv - men er slemt glad for lidt ekstra kræs på toppen. Det kan enten være kryddersmør, eller måske cremefraiche og lidt hakket purløg.

Eller måske en hvidløgssmør rørt med krydderurter.

ANNONCE
Sådan laver du perfekte bagte kartofler

1) Brug bagekartofler, som er nogenlunde ens i størrelsen

Det siger sig selv. Du skal sørge for ensformige størrelser, så de bliver bagt ligeligt. Det gør, at alle ved bordet og dine gæster får en mør, cremet kartoffel, så ingen sidder tilbage med nitten, hvor midten af kartoflen er rå.

2) Bøf-teknikken: Kartoflerne skal have stuetemperatur

Ligesom når man skal stege det perfekte stykke kød, så hjælper det gevaldigt, at kødet ikke er køleskabskoldt men tempereret. Det samme gælder kartoflerne.

3) Vask dine bagekartofler inden ovn

Mest på grund af, at der stadig kan sidde jordbakterier, men også fordi at du med denne tilberedning kan spise skrællen, hvis du har lyst. Den bliver sprød, sej og saltet.

4) Læg to snit i toppen af kartoflen

For at få smagt af bagt kartoffel, skal kartoflen ‘åbnes’ let - men ikke for meget, da man ellers risikerer, at den bliver tør. Læg derfor et korssnit ? ned i kartoflen på langs og på tværs. Drop teknikken med at prikke i kartoflen med en gaffel, når den skal i ovn og på grill - snittet fungerer meget bedre.

5) Krydr kun med salt og olivenolie

Undgå andre krydderier, som blot vil futte af og blive sorte i ovnen. Pensl blot et jævnt lag olivenolie på kartoflerne, så det også løber lidt ned i snittet. Drys herefter et gavmildt lag salt over.

6) Bag ved høj varme i 1 time og 15 minutter

1 time og 15 virker til at være det gyldne punkt, hvor mørheden i dine bagte kartofler er perfekt og ikke for tør - opskriften er beregnet til ca. 4-6 bagekartofller. Skal du have endnu flere i ovnen på samme tid, skal vi tættere på 1 time og 30 for at få alle tilberedt til perfektion.

Længere nede finder du opskriften på de perfekte bagte kartofler, men her er også et par tips og tricks til dig, der vil have, at dine bagekartofler sidder i skabet hver gang!

ANNONCE

Hvad spiser man til bagte kartofler?

Klassikeren er kryddersmør. Det kan du røre med eksempelvis rigtig smør, hvidløg og persille - eller du kan køre ren smør. Eller en klat cremefraiche med purløg.

Hvad spiser man bagekartofler til?

Bagte kartofler er perfekte til en god bøf, en steg, grillpølser og meget andet - det er egentlig bare det perfekte tilbehør til alt, hvor du normalt ville bruge kartofler. Både hvis der skal være sovs eller andet til.

Hvilke sorter skal jeg bruge til bagte kartofler?

Det er ikke på det her punkt, at du behøver at bryde dit hoved med kartoffelsorter - bagekartofler i supermarkedet er ofte udvalgt nøje på dine vegne med det formål at lave bagte kartofler i ovn, så du blot skal finde posen med de store kartofler!

Kan man lave bagekartofler på grill?

Sagtens. Det kræver blot, at du enten med gasgrill lægger dem på indirekte varme, eller med kulgrill på den side, hvor der ikke ligger kul. Så skal grillen som med ovn have en jævn temperatur på 210 grader og stegetiden er den samme.

Kan man lave bagte kartofler i mikroovn?

Sagtens. Smagen er ikke helt i den rigtige afdeling, hvis du spørger mig, men der er jo dage, hvor det kan gå lidt hurtigt - og det gør du blot med en klassisk mikroovn på 800 w, hvor du prikker med en gaffel i bagekartoflen i bund og top. Dernæst skal de have ca. 5-6 minutter på hver side - det vil sige, du lige vender dem halvvejs for at få dem tilberedt hele vejen rundt.

Kan man bruge nye kartofler til bagte kartofler i ovn?

Det vil jeg ikke anbefale. Du kan sagtens, men de når nok at blive lidt tørre, inden du får dem gennemmøre - det er bedre, at bruge bagekartofler fra supermarkedet eller sorter såsom Bintje, som er velegnet til at koge lidt ud og blive cremet.

Hvor mange bagte kartofler pr. person?

1 bagekartoffel per person burde være rigeligt - men hvis det er det eneste tilbehør, kan det være fint med muligheden for 1-2. De smager jo så godt!

Fang opskriften herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Bagte kartofler: perfekte bagekartofler

Cremet og sprøde!

4 portioner 1 time, 20 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time, 15 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 stk bagekartoffel
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Tag dine kartofler ud af køleskabet i god tid - gerne 30-60 minutter før. Forvarm ovnen på 210 grader almindelig ovn.
  2. Vask dine bagekartofler og tør dem grundigt, inden du lægger dem på en bagerist med bagepapir.
  3. Med en skarp urtekniv laver du et korssnit i kartoflen ca. 2/3 ned på langs og på tværs uden at skære helt i gennem - og endelig ikke igennem skrællen andre steder, end hvor du lægger snittet!
  4. Pensl et jævnt lag olivenolie over snittet på dine bagekartofler og drys et jævnt lag salt på.
  5. Bag dem i ovnen i 1 time og 15 minutter, indtil de er mørke, rynkede og sprødseje i skrællen. Serveres straks med eventuelt kryddersmør.
Del

Seneste nyt

Annonce