Bagværk

Bedstefars skæg

Klassisk ovnbagt kage med marengs.

Bedstefars skæg
Bedstefars skæg
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 16. februar 2021

Bedstefars skæg er en vaskeægte klassiker af en kage, som gennem mange generationer har været en favorit.

Den er egentlig meget simpel og klassisk som en almindelig bradepande-kage, men den kan alligevel noget særligt.

Blød, svampet bund. Cremet syltetøj. Letpisket, bagt marengs på toppen.

Bedstefars skæg, eller den oprindelige legende, som opfandt kagen, har endnu ikke givet en forklaring på, hvorfor kagen har det spøjse navn.

Men når man tænker på, hvordan man har hvid marengs i hele smasken, når man går i krig med kagen? Så giver det egentlig meget god mening..

Den er nem at bage, smager fantastisk og er klar ret hurtigt. På kort tid får man en lækker og saftig kage, som er beklædt med det hvide, let porøse 'skæg', som dækker kagen. 

Det gode ved bedstefars skæg er, at den kan varieres fra sæson til sæson – det er ikke ligesom eksempelvis fastelavnsboller, som man nærmest har opfundet en sæson til.

Den kan varieres alt efter, hvad der er aktuelt på selvforsyningsfronten – bær i haven, frugter på træet og alskens lækkerier kan bruges.

Syltetøjet er klassisk med hindbær, jordbær eller rabarber – men du kan sagtens lave min opskrift med eksempelvis stikkelsbær, brombær, æblekompot eller blomme-chutney. 

Den kan spises året rundt!

Selve opskriften herunder er baseret på ca. 6 personer – men det er altid svært at definere helt præcist, da man enten har gæster til bords, som bare nipper til kagerne eller skovler dem ind som et samlebånd.

Den her passer perfekt ind til en lille hyggekage til weekendgæster eller en hurtig dessert efter en lang og kedelig arbejdsdag.

Fang opskriften herunder:

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Tilberedningstid 20 min
Antal 6 pers.

Ingredienser

Rabarber, Jordbær eller hindbær 140 gram
Sukker 0.50 dl
Vaniljesukker 1.50 tsk
Smør 130 gram
Rørsukker 130 gram
Æggeblomme 4 stk
Hvedemel 280 gram
Mælk 1.50 dl
Bagepulver 1.50 tsk
Æggehvider 4 stk
Flormelis 230 gram

Fremgangsmåde