Mandekogebogen

Blødkogt æg

Det perfekte blødkogte æg!

Bløgkogt æg skriger weekendhygge og brunch, og det er en simpel ting, som virkelig fremhæver smagen af æg - cremethed, luftighed og dyb smag, som hverken er at finde, hvis man under- eller overkoger ægget.

Æggeblommen har en meget cremet, fløjsblød og lækker smag, når den lige får tilpas nok til at være blødkogt.

Og det faktisk ikke så svært at få perfekt blødkogt æg hver gang - her får du et par tips og tricks til blødkogt æg i gryde. 

De fleste æg sælges i æggebakker af M/L og denne guide egner sig til denne størrelse - hverken mindre eller større.

Denne guide giver dig 4 æg af gangen, som bliver perfekt blødkogte med en cremet midte og lige tilpas tilberedt æggehvide.

Der er ikke noget værre, end hvis man lige får åbnet op for ægget og skal fjerne en omgang transparent æggehvide - så sidder den ikke i skabet!

Det perfekte blødkogte æg er øjeblikket, hvor du efter at have fjernet æggeskallen på toppen, blot skal løfte et 'låg' af tilberedt æggehvide og mødes af synet af den ravgule æggeblomme, som er cremet og tyktflydende. 

Denne opskrift er designet efter at koge 4 æg af gangen - så bruger du færre eller flere, så juster måske lidt op og ned i tilberedningstid.

Man plejer at sige, at hvis man tilføjer et ekstra æg, så skal man ofte lægge ca. 30-45 sekunder ekstra til tilberedningen.

Opskriften herunder guider dig til blødkogte æg, hvor du kan bruge dem direkte fra køleskabet og ikke behøver at tænke over at have æg ved stuetemperatur.

Det er noget bøvl - så her får du det perfekte blødkogte æg, hvor du bare dumper dem direkte ind fra køleskabet og ned i kogende vand. 

Kogning af blødkogt æg er ikke raketvidenskab, men her er et par fifs til, hvordan du får perfekt blødkogt æg:

Kogetid på blødkogte æg

- 5,5-6 minutter på 4 M/L-æg direkte fra køleskabet i en gryde med vand. 

Denne kogning og kogetid giver tilberedt, fast æggehvide og en flydende, cremet æggeblomme.

Det er ikke en komplet idiotsikker opskrift på det perfekte blødkogte æg, da selvom bakkerne er angivet med M/L sagtens kan variere meget i størrelserne - så jeg vil sige, at 6 minutter til alle æg, der IKKE er af størrelsen small er den sikre vej til at sørge for, at æggehviden har sat sig og blommen stadig er flydende ved kogning af 4 blødkogte æg i gryde. 

Mængden af vand i gryde til blødkogte æg

Så længe du lægger låg på dine æg, så behøver de ikke at være helt dækket af vand (de bliver også dampet) - du kan nøjes med at æggene er dækket halvt med vand i gryden (ca. 2-3 centimeter vand i gryden, inden æggene kommes i).

Vil du være på den sikre side, så sørg for, at æggene er helt dækkede af vand, når de lægges i gryden - så er du sikker på, at vandet tilbereder jævnt over hele ægget. 

Hvornår æggene skal i gryden

Der findes mange måder at koge æg på - og blødkogt æg hører ikke til den slags tilberedning, hvor man lægger dem i koldt vand og koger op. Det giver for meget usikkerhed i forhold til komfur, induktion og kogepladens effekt. 

Æg til blødkogte æg lægges i vandet, når det er kogende. Sørg for, at vandet hele tiden koger - det skal ikke bulderkoge eller simre, men have nogle almindelige kogebobler.

Kogetiden på blødkogte æg beregnes derfor fra det øjeblik, hvor du lægger dine æg på kogende vand. 

Stop tilberedning efter kogning

Hæld hurtigt det kogende vand væk fra dine blødkogte æg og hæld straks koldt vand over - lad det løbe i 5-6 sekunder, indtil du har kølet både gryde og æg nok af til, at de ikke har lidt ekstra varme til at tilberede videre. 

Fang opskrift på blødkogte æg herunder step-by-step:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Perfekt blødkogt æg

Det perfekte blødkogte æg!

4 portioner 6 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 6 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 stk æg, m/l

Fremgangsmåde

  1. Hæld vand i en lille gryde eller kasserolle, så vandet dækker ca. lidt under halvdelen af gryden - du kan eventuelt lige teste vandmængden ved at dumpe dine æg ned i vandet og sikre dig, at de er helt dækkede.
  2. Kog vandet op - når vandet bulderkoger, lægges æggene forsigtigt i gryden med en ske langs kanten, så de ikke rammer hårdt ned i gryden eller får en for stort varmechok og risikerer at revne.
  3. Sæt uret med det samme nedsænkningen af æg på 5,5-6 minutter (6 minutter er den sikre tid til store M/L-æg).
  4. Efter end tid tages kasserollen direkte af komfuret og overhældes med koldt vand i 10-15 sekunder, så tilberedningen stopper helt. Herefter er de klar til at blive spist!
Del

Seneste nyt