Chokolade-hummus
Dessertudgaven af hummus!
Hummus er en ægte klassiker fra Mellemøstens køkken, hvor man blender kikærter sammen med lækre grøntsager og krydderier for at få en smagfuld dip til mange formål.
Men har du tænkt, at man også kan lave en dessert-version af den?
Jeg har i samarbejde med Bonduelle Danmark lavet en opskrift på en vaskeægte chokolade-hummus!
Det minder i smagen lidt om, når man i gamle dage lige fik lov til at slippe på skeen, når mor bagte chokoladekage.
Cremet, blød, nøddet og masser af chokoladesmag - og så består den kun af 5-6 ingredienser!
Bonduelle har nemlig lanceret en hel ny kollektion af grøntsagsdåser - de såkaldte 'enricher'-pakker, som består af 2 små bøtter af ca. 130-150 g grøntsager direkte klar til brug.
Og det smart er, at man minimerer eventuel madspild, da man bedre kan justere mængderne i sin madlavning, når man ikke er tvunget til at købe de helt store 400 grams-dåser.
Eksempelvis deres 2-pak med kikærter eller quinoa er en smart måde at peppe retter op i hverdagskøkkenet - hvis man lige mangler lidt ekstra bæredygtigt protein eller konsistens i sine retter?
Så knapper man bare en dåse op og hælder den i gryden.
Desuden er deres beholdere genanvendelige og en del af Bonduelles politik om bæredygtighed og god samvittighed i hverdagens madlavning.
Og mens det er nemt lige at kaste lidt kikærter i sommersalaten eller måske riste dem på panden til en lækker snack til fredagsøllen - så ville jeg lige prøve at tænke udenfor boksen.
Og heraf kom Chokolade-hummus!
Og så er det op til dig, hvordan den skal 'sødes' - du kan gøre den sukkerfri med fibersirup, eller gøre den ekstra lækker med en god ahornsirup.
Og du kan også bruge rapsolie, solsikkeolie, kokosolie og så videre - jeg valgte at bruge sesamolie, så man fik lidt af de noter, man også finder i normal hummus.
Det smarte er - at opskriften er lige præcis designet til, at du kan købe en 2-pak med kikærter fra Bonduelle, som er mængden, du skal bruge til min opskrift.
Hvis du vil lave en større portion? Så bare dobbelt op på ingredienserne - og så tager foodprocessoren også bedre fat, da dette er en lille portion, som måske egner sig bedre til en stavblender.
Vi snakker en cremet, drøj og lækker hummus - som selvfølgelig ikke er med hvidløg og spidskommen og alle de ting, man normalt forbinder med hummus.
Men derimod en lækker smag af sesam, chokolade og vanilje.
OBS: Veganske brownies
- Chokolade-hummus'en er lidt af en multifunktionel størrelse, da du kan bruge den som base til veganske brownies.
Opskrift:
2x chokolade-hummus (opskriften lige lige dobles, så du får mere dej at arbejde med - du kan godt nøjes med almindelig portion, men så skal du have et meget lille fad!
1 deciliter mel (rismel, kikærtemel, boghvedemel, mandelmel, hvedemel etc.)
0,5 tsk. bagepulver
(den kan yderligere piftes op med 0,5 deciliter hakket chokolade og/eller 0,5 deciliter hakkede nødder)
Bland bagepulver og mel i cremet (+ eventuelt chokolade og nødder) og bag dejen i et lille firkantet fad i en forvarmet ovn på 180 grader i ca. 20 minutter. Lad den køle af 5-10 minutter før de skæres ud.
Chokolade-hummus
Dessert-udgaven!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ingredienser
- 130 gram kikærter
- 1 spsk. kakaopulver, usødet
- 1½ tsk vaniljesukker
- 2 spsk. sirup eller honning (sukkerfri fibersirup, glukosesirup, lys sirup etc.)
- 2 spsk. sesamolie
- 1 spsk. peanutbutter, kan undlades
Fremgangsmåde
- Bland alle ingredienserne i en skål og blend det grundigt sammen til en ensformig masse med stavblender eller foodprocessor - du kan selv justere op i nogle af ingredienserne alt efter behov - hvis du ønsker den mere cremet, så tilfør mere olie og hvis du vil have den mere sødlig i smagen, så skal den have mere sirup.
- Chokolade-hummus'en kan bruges som en dessert-dip, der passer perfekt sammen med pandekager, vafler, frisk frugt og lidt vaniljeis. Eller eventuelt på toppen af din morgenmad - og alt efter hvilken slags sødemiddel, du bruger, kan den nærmest blive helt sukkerfri.
- Top eventuelt af med lidt friskhakkede, ristede nødder.