Bagværk

Cookies: Grundopskrift på amerikanske cookies

Bag de perfekte amerikanske cookies: Sprøde udenpå, bløde og chewy indeni: Og tilsæt dit eget twist

Cookies: Grundopskrift på amerikanske cookies
Amerikanske Cookies - Mandekogebogen.dk
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 5. maj 2022
Foto: Unsplash
H.C. Andersens hus i Odense - Foto: DepositPHotos/Dolfilms

Findes der noget bedre bagværk end amerikanske cookies? Den helt rigtige version er store flotte amerikanske småkager, der har den helt rigtige konsistens: Knasende sprøde udenpå og med et blød indre, der bare giver livskvalitet og glæde lige så længe sukkerrusen rækker!

Det er faktisk slet ikke svært at bage en ægte amerikansk cookie, men vaner med traditionel dansk småkage-bagning har det med at spænde ben for os.

Når man bager en amerikansk cookie, er det vigtigt at ramme den helt præcise konsistens, og det betyder at man skal have småkagerne ud af ovnen, på et tidspunkt hvor de endnu ikke ser færdigbagte ud. 

Med vores opskrift er den sikker hver gang: 175 grader celcius og varmluft – og så et sted mellem 10 og 12 minutter i ovnen: Længere tager det ikke. 

Det er også vigtigt at cookie-dejen (amerikansk cookie dough) har den rette temperatur og konsistens. Dejen røres med blødt smør, men står den længe nok bliver den for blød: Du ved dejen er for blød, hvis den begynder at flyde ud i skålen.

Det er der heldigvis råd for: Den færdigrørte cookie-dough stilles blot på køl i 10-15 minutter, hvorefter de igen er klar til at blive rullet til cookie-kugler. 

 

Cookie dough?

Denne opskrift giver dig en næsten idiotsikker fremgang til en basal amerikansk cookie dej. Grundopskriften er også den samme, hvis du søger at lave en spiselig cookie-dough ala den man finder i Ben & Jerry's is. (Men hvis du spiser dejen rå, vil vi anbefaler at lave den med et pasteuriseret æg).

Grunddejen til verdens bedste amerikanske cookies er let at arbejde med. Hvis du laver en stor portion, kan du fryse dele af den ubagte dej ned, så du har til endnu en bagerunde. 

 

Næsten kun fantasien sætter grænser for dine cookiedrømme

Med grunddejen er det nærmest kun fantasien der sætter grænser for, hvilke afarter af amerikanske cookies du kan lave: 

Den klassiske chocolate chip cookie med lækre grohakkede stykker af chokolade (lys, mørk, hvid) – eller hvad med at prøve den med smarties/M&M's?

Du kan også twiste den med hakkede nødder af forskellige slags, eller tørret frugt som tranebær, rosiner og lignende. 

Den mest elskede nøddevariant er Cookies med chokolade og hasselnødder, men vores absolute go-to er twistet med reven citronskal og hvid chokolade. 

Du kan også pifte dejen op med kakaopulver – eller hvis du er til peanuts, kan du lave Amerikanske Penaut Butter Cookies ved at tilsætte en stor spiseske peanutbutter til dejen (gerne crunchy).

Og hvis du ikke har den store trang til at tilføje fancy ekstra ting, kan du altså sagtens bage Amerikanske cookies helt uden chokolade eller anden fyld. 

Det er praktisk talt kun fantasien der sætter grænser – og så er det både sjovt, super lækkert og nemt – og når først du har prøvet vores opskrift af en gang, er jeg sikker på du kommer igen. 

God fornøjelse!

 

Opbevaring:

Når de amerikanske cookies er kølet af, bør du opbevare dem i en lufttæt pose – balancen mellem den sprøde ydre og det bløde indre, holder kagerne gode i flere dage – men efter en uge har de mistet så meget fugt, at de bare bliver mere regulære og tørre småkager – men det kan heldigvis også spises.

De færdigbagte cookies kan, ligesom den ubagte dej, fryses ned – og tages frem senere: Frosne færdigbagte cookies bliver super lækre, hvis de får 2-3 minutter i ovnen ved 150 grader varmluft. 

 

 

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Ventetid 10 min
Tilberedningstid 12 min
Antal 14 pers.

Ingredienser

Sukker 125 gram
Smør, stuetempereret 140 gram
Brun farin 125 gram
Æg 1 stk
Vaniljesukker 2 tsk
Hvedemel 250 gram
Bagepulver 0.50 tsk
Fint salt 0.50 tsk
Natron 1 tsk
Chokolade (mørk eller lys) 200 gram

Fremgangsmåde