At spise ude handler ikke kun om at slippe for opvasken. Det er en pause fra hverdagen, et skift i omgivelserne og en chance for at smage retter, vi ikke altid selv kan – eller gider – lave derhjemme. Men i en tid, hvor alt skal være “Instagrammable”, er flere restauranter begyndt at satse mere på det visuelle show end på selve smagen. Og det kan være en fælde for gæsterne.
Når maden laves til kameraet – ikke til dig
Hakki Akdeniz, restauratør bag Mira Mediterranean i New York, fortæller, at det bliver et problem, når køkkenet laver mad mere til Instagram end til gæsten. “Selvfølgelig vil folk tage billeder, men de vil også spise noget, der smager fantastisk,” siger han. Karen Schloss fra hospitality-bureauet Diaz Schloss Communications er enig: “Det er fint, hvis der er lidt show, men kun hvis retten faktisk kan bære det.” Hun nævner en klassisk zabaglione, der blev pisket op ved bordet – her var både show og smag i topklasse.
De klassiske tableside-tricks
Mange ikoniske retter har altid haft et element af showmanship. Bananas foster, cherries jubilee og crème brûlée er nærmest designet til at blive flambéret foran gæsten. Peking-and, guacamole lavet ved bordet og Caesarsalat med et gigantisk peberkværn har også fået en fast plads på listen over retter, hvor showet er en del af oplevelsen.
Hibachi-restauranter har taget det til et nyt niveau, hvor hele måltidet er et teater. Her er det kokkens knivtricks og ildsprøjt, der driver oplevelsen, mens gæsterne sidder rundt om selve tilberedningsbordet. Og selv de mere afdæmpede retter, som en skål ramen, kan blive pakket ind i gimmicks – eksempelvis når den bliver serveret af en robot i form af en kat.
Show er fint – men smagen skal følge med
Et godt show kan sagtens løfte en middag og gøre aftenen mindeværdig. Men det ændrer ikke på, at kvaliteten på tallerkenen stadig skal være i centrum. Hvis du sidder med fornemmelsen af, at restauranten satser mere på præsentation end på velsmag, er det måske netop det, der sker.
Med de stigende priser på at spise ude, bør man som gæst forvente en oplevelse, hvor både show og smag går hånd i hånd. En flot servering er kun et plus – men aldrig en undskyldning for middelmådig mad.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: