Aftensmad

Feijoada: Brasiliansk/portugisisk bønnegryde

Lækker, kødrig og fyldig gryderet.

Feijoada: Brasiliansk/portugisisk bønnegryde
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 13. oktober 2021

Feijoada er en lækker, velsmagende nem og enkel gryderet, som har sin oprindelse i Portugal – men retten er blevet så populær uden fra landets grænser, at Brasilien betragter Feijoada som deres nationalret. 

Selvom den i dag betragtes som en brasiliansk gryderet, så har den dog sin oprindelse i Minho-provinsen i Portugal, hvor selve processen med at lave en stuvning med mange kødudskæringer og bønner dateres helt tilbage til Romerriget.

Det er en utrolig smagfuld, varmende og fyldig gryderet, som passer perfekt til mørke efterårsdage eller en kold vinter – der er masser af kød og masser af smag!

Feijoada på det traditionelle plan er basalt set kun kød og bønner – men mere moderne versioner spæder til med lidt flere smagsgivere.

Min version er en storslået kødgryde med lidt tomat, laurbær og oksebouillon og bønner – traditionelt bliver det både lavet med oksekød og svinekød, men det er lidt op til dine ønsker.

Jeg brugte en blanding af revelsben, som giver saft og kraft til saucen, røgede pølser (både svine- og oksepølser) samt bacon og skært svinekød. 

Så kød på kød – og så bønner! 

Bønnerne kan man bruge på to måder – den bedste måde er, hvis du har god tid, at udbløde dem fra tør tilstand. Så skal de nemlig koge med i gryderetten i hele tilberedningstiden – og de sorte bønner er med til at stive retten og give den sin umiskendelige mørke farve.

Du kan også sagtens bruge dåsebønner, som så skal i halvvejs og dermed ikke jævner retten eller bidrager med farven. Men de smager stadig godt på begge måder!

Feijoada får en utrolig dyb og lækker smag, som både bliver salt og røget og perfekt til en omgang nykogte hvide ris. 

Traditionelt set skal man også lave Feijoada med sorte bønner – men hvis du ikke kan finde dem i dit lokale supermarked, så gør det ikke noget ved smagen, hvis du bruger hvide bønner eller kidneybønner. 

Herunder får du min opskrift på Feijoada, som er nem at lave – og du kan skrue op eller ned for indholdet af kød. Jo mere kød, jo mere smag. 

Jeg vil som minimum sige, at du bør have bacon, pølser og enten skært oksekød eller svinekød i retten for at lave den efter forskrifterne.

Men herefter kan du vælge at freestyle med alt muligt – i gamle dage lavede man Feijoada med griseører, grisehaler og grisetæer. Så du kan bare give den gas!

Ofte serveres retten med gylden-ristet tapioca-mel drysset på toppen og tynde skiver af saftig appelsin. 

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 20 min
Tilberedningstid 120 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Pølser (gerne røgede og både okse- og svinepølser) 300 gram
Bacon 80 gram
Skært kød (oksekød eller svinekød) 400 gram
Ekstra kødsmagsgivere (Revelsben, spareribs, shortribs etc., kan undlades) 8 stk
Appelsin, saften herfra 1 stk
Bouillon eller vand 500 ml
Laurbærblade 4 stk
Hvidløg 4 fed
Rødløg 2 stk
Tomater 2 stk
Sorte bønner (dåse eller udblødte) 1 stk
Salt + peber 1 tsk
Appelsinskive, pynt 6 stk

Fremgangsmåde