Aftensmad

Fiskefrikadeller: Nem opskrift på sprøde og luftige fiskefrikadeller

Hjemmelavede fiskefrikadeller!

Fiskefrikadeller: Nem opskrift på sprøde og luftige fiskefrikadeller
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 31. januar 2022

Fiskefrikadeller har altid været en god og nem aftensmad til både børn og voksne.

De er utroligt nemme at lave og så kan de både bruges som aftensmad såvel som pålæg til dagen efter på en god rugbrødsmad.

Fiskefrikadeller bliver ofte enten spist som et måltid til aftensmad, hvor man eksempelvis serverer dem med kogte kartofler og persillesovs – eller som lune eller kolde med en god klat remoulade.

Det er altid en favorit at få i hånden, når man svinger forbi fiskehandleren – en hånd-delle, om man vil – men du kan komme rigtig langt på smagen, hvis du laver dem selv.

Specielt fordi, at fiskehandlere laver nogle lidt forskellige varianter af dem – og hvis du som mange andre danskere har en tendens til at være lidt fiske-forskrækkede?

Så kan du selv styre ‘den fiskede’ smag ved at lave hjemmelavede fiskefrikadeller.

Prøv eksempelvis også en hjemmelavet fiskelasagne

Vil du gerne undgå, at dine fiskefrikadeller får en fisket smag? Så skal du holde dig til de lyse hvidfisk – torsk eller kuller.

Er du vild med fisk? Så kan du prøve at eksperimentere med at kombinere både torsk og laks.

Fiskefrikadeller kan laves af de fleste slags hvidfisk – eksempelvis lange, kuller, torsk, hvilling eller lyssej.

Foruden fisken, som bliver rørt til en fiskefars, så tilføjer man også æg, der samler farsen og en form for mælkeprodukt – piskefløde, hvis det skal være af allerbedste skuffe, men sødmælk kan også bruges.

Derudover blot løg, salt og peber – og så hvedemel til at binde farsen sammen.

Vigtige tips til opskriften:

Den gyldne løgmælk

Undgå løgstykker i dine fiskefrikadeller og få desuden en mere jævn smag i farsen ved at blende dit løg i en sjat mælk.

Kan man bruge frossen fisk?

Det kan du sagtens. Det skal naturligvis optøes først, men derefter kan du bruge det – som det er med flere råvarer, så ændres konsistensen, når det bliver nedfrosset. Det gør, at farsen kan have sværere ved at holde formen, når de steges. DERFOR – medregn lidt mere mel i dejen, når du laver opskriften med nedfrosset fisk. Det er så træls at stå med en lækker fars og forsøge at vende frikadellerne, som går fra hinanden. Så giv det et par skefulde mere mel, hvis den virker lidt tynd.

Konsistens varierer efter fisk

Denne opskrift er tiltænkt en klassisk hvidfisk a la torsk og kan bruges til langt de fleste arter – men fisk kan have en anderledes tekstur og konsistens alt efter arten og sæson. Så prøv dig frem og justér eventuelt mel og væske alt efter, hvordan farsen efter sig, efter den er blevet hakket.

Hviletid

Giv gerne lige farsen 30 minutter i køleskabet inden stegning – så sætter den sig bedre, udvikler lidt mere smag og bliver nemmere at få til at holde formen, når fiskefrikadellerne skal steges.

Brug altid smør

Smør er en vinder i forhold til at få den perfekte fiskefrikadelle – middelhøj varme til at starte med, så smørret bruser op, og så skal man først vende, når dunsen har fået en fin, jævn stegeskorpe.

Fang opskriften på hjemmelavede fiskefrikadeller herunder:

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 5 min
Ventetid 30 min
Tilberedningstid 15 min
Antal 12 pers.

Ingredienser

Hvidfisk (Torsk, lange, kuller, lyssej, etc.) 600 gram
Æg 1 stk
Løg + 3 spsk. mælk 1 stk
Fint salt 1 tsk
Friskkværnet peber 0.50 tsk
Piskefløde (kan erstattes af sødmælk) 0.50 dl
Hvedemel 3 spsk.
Smør, til stegning 50 gram

Fremgangsmåde