Mandekogebogen

Fiskefrikadeller: Nem opskrift på sprøde og luftige fiskefrikadeller

Hjemmelavede fiskefrikadeller!

Fiskefrikadeller har altid været en god og nem aftensmad til både børn og voksne.

De er utroligt nemme at lave og så kan de både bruges som aftensmad såvel som pålæg til dagen efter på en god rugbrødsmad.

Fiskefrikadeller bliver ofte enten spist som et måltid til aftensmad, hvor man eksempelvis serverer dem med kogte kartofler og persillesovs - eller som lune eller kolde med en god klat remoulade.

Det er altid en favorit at få i hånden, når man svinger forbi fiskehandleren - en hånd-delle, om man vil - men du kan komme rigtig langt på smagen, hvis du laver dem selv.

Specielt fordi, at fiskehandlere laver nogle lidt forskellige varianter af dem - og hvis du som mange andre danskere har en tendens til at være lidt fiske-forskrækkede?

Så kan du selv styre ‘den fiskede’ smag ved at lave hjemmelavede fiskefrikadeller.

Prøv eksempelvis også en hjemmelavet fiskelasagne

Vil du gerne undgå, at dine fiskefrikadeller får en fisket smag? Så skal du holde dig til de lyse hvidfisk - torsk eller kuller.

Er du vild med fisk? Så kan du prøve at eksperimentere med at kombinere både torsk og laks.

Fiskefrikadeller kan laves af de fleste slags hvidfisk - eksempelvis lange, kuller, torsk, hvilling eller lyssej.

Foruden fisken, som bliver rørt til en fiskefars, så tilføjer man også æg, der samler farsen og en form for mælkeprodukt - piskefløde, hvis det skal være af allerbedste skuffe, men sødmælk kan også bruges.

Derudover blot løg, salt og peber - og så hvedemel til at binde farsen sammen.

Vigtige tips til opskriften:

Den gyldne løgmælk

Undgå løgstykker i dine fiskefrikadeller og få desuden en mere jævn smag i farsen ved at blende dit løg i en sjat mælk.

Kan man bruge frossen fisk?

Det kan du sagtens. Det skal naturligvis optøes først, men derefter kan du bruge det - som det er med flere råvarer, så ændres konsistensen, når det bliver nedfrosset. Det gør, at farsen kan have sværere ved at holde formen, når de steges. DERFOR - medregn lidt mere mel i dejen, når du laver opskriften med nedfrosset fisk. Det er så træls at stå med en lækker fars og forsøge at vende frikadellerne, som går fra hinanden. Så giv det et par skefulde mere mel, hvis den virker lidt tynd.

Konsistens varierer efter fisk

Denne opskrift er tiltænkt en klassisk hvidfisk a la torsk og kan bruges til langt de fleste arter - men fisk kan have en anderledes tekstur og konsistens alt efter arten og sæson. Så prøv dig frem og justér eventuelt mel og væske alt efter, hvordan farsen efter sig, efter den er blevet hakket.

Hviletid

Giv gerne lige farsen 30 minutter i køleskabet inden stegning - så sætter den sig bedre, udvikler lidt mere smag og bliver nemmere at få til at holde formen, når fiskefrikadellerne skal steges.

Brug altid smør

Smør er en vinder i forhold til at få den perfekte fiskefrikadelle - middelhøj varme til at starte med, så smørret bruser op, og så skal man først vende, når dunsen har fået en fin, jævn stegeskorpe.

Fang opskriften på hjemmelavede fiskefrikadeller herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Fiskefrikadeller: Sprøde og luftige

Nem hjemmelavet version

12 portioner 50 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 30 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 600 gram hvidfisk (torsk, lange, kuller, lyssej, etc.)
 • 1 stk æg
 • 1 stk løg + 3 spsk. mælk
 • 1 tsk fint salt
 • ½ tsk friskkværnet peber
 • ½ dl piskefløde (kan erstattes af sødmælk)
 • 3 spsk. hvedemel
 • 50 gram smør, til stegning

Fremgangsmåde

 1. Fjern skindet på din fisk og hak den på en foodprocessor, kødhakker eller lignende til en grov konsistens. Rør salt og peber ud i farsen et par minutter, indtil den samler sig.
 2. Blend dit løg med mælken til en løgmælk og rør det ud i farsen sammen med ægget. Tilsæt fløden og til sidst hvedemelet lidt efter lidt, indtil du har en god, fast fars. Stil den gerne på køl for at sætte sig og trække smag i 30 minutter.
 3. Smelt en god portion smør på panden (brug eventuelt 2 for at stege al farsen på en gang) - når det bruser op, lægger du klatter af farsen i smørhavet på størrelse med en spiseske. Hold temperaturen på middelvarme og hold øje i 3-4 minutter. Vend dem først, når du kan se, at den har fået en fin, gylden og sprød skorpe. Når de vendes, giver du dem et let tryk med din spatel, så de bliver fladere. Steg dem færdige i 3-4 minutter, indtil de er faste, når du trykker på den om er sprøde på begge sider. Spæd til med mere smør, hvis det svinder i det, inden du vender dine frikadeller.
Del

Seneste nyt

Annonce