Gammeldags kringle
Som bedstemor laver den!
En gammeldags kringle kan noget specielt - man har tit fået den hos bedsteforældrene, som i årenes løb enten har kreeret en gammel familieopskrift eller blevet mestre i at lave den klassiske fra Hjemmet.
En dejlig gærkage med lækkert fyld og sprød 'topping'.
Jeg har lavet min version af den klassiske kringle med marcipan-remonce og masser af det!
Du kan se opskriften herunder.
OBS: Opskriften kan enten give en meget stor kringle, eller to almindelige. Dit valg!
Kringle
Klassisk bagværk!
8 portioner
1 time, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 40 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 800 kcal pr. portion
Ventetid: 40 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 400 gram hvedemel
- 1½ dl rørsukker
- 30 gram gær
- 1½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 80 gram smør (til dejen)
- 1½ dl sød- eller letmælk
- 2 stk æg
- 100 gram marcipan
- 100 gram smør (til remoncen)
- 2 spsk. mandler
- 1 stk æg, til pensling
- 1 spsk. vaniljesukker
Fremgangsmåde
- Hæld mælk op i en skål og rør det sammen med gær, 0,5 deciliter rørsukker, kardemomme, salt og æg, indtil det har en ensformig masse.
- Ælt nu hvedemelet ind i dejen, indtil det har en ensformig masse - ca. 3-4 minutter - hvorefter skærer 80 g smør ud i mindre tern og ælter dem i enkeltvis. Derefter køres maskinen yderligere 4-6 minutter, indtil dejen er blank, glat og slipper kanterne af skålen.
- Form dejen til en kugle og lad den hæve overdækket med et viskestykke på køkkenbordet i 35-40 minutter.
- Alt efter om du ønsker én meget stor kringle eller to mindre, så skal bolden efter hævningen bolden rulles ud til en aflang rektangel eller to aflange trekanter - størrelsen afhænger af, om du vil have en lang, sprød og tynd kringle, eller en tyk lille buttet kringle! Men jeg plejer at rulle den store ud til ca. 50-60cmx30cm og de mindre ud til 40x20.
- Pisk 100 g smør sammen med 1 dl rørsukker, vaniljesukker og revet marcipan - det skal være en ensformig masse. Du kan med fordel tage smørret til remoncen ud i god tid, så det bliver blødt - men det er ikke en nødvendighed, da du hurtigt gør massen smidig, hvis du bruger piskeris.
- Fordel remoncen i midten af rektanglen(rektanglerne) (langs midten af det lange led), så det dækker 1/3 af arealet.
- Nu kan du enten vælge blot at lukke siderne indover remoncen, så de to sider blot mødes og giver luft til at remoncen også får lidt varme - eller du kan vælge at klemme siderne sammen med hinanden, så remoncen bliver inde i dejen. Eller den tredje (og mest dekorative) - du kan skære små riller i begge sider af dejen og folde den skiftevis indover remoncen, så du får det klassiske kringlemønster.
- Lad den færdigformede kringle(r) efterhæve i ca. 25 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn. Hak mandlerne groft og pisk et æg sammen i en kop - pensl grundigt kringlen med det sammenpiskede æg og top af med hakket mandler. Bag den (dem) i ovnen i ca. 20 minutter