Bagværk Gammeldags kringle Som bedstemor laver den! Gammeldags kringle Af Rasmus Krarup Jensen 17. oktober 2020 En gammeldags kringle kan noget specielt – man har tit fået den hos bedsteforældrene, som i årenes løb enten har kreeret en gammel familieopskrift eller blevet mestre i at lave den klassiske fra Hjemmet. En dejlig gærkage med lækkert fyld og sprød 'topping'. Jeg har lavet min version af den klassiske kringle med marcipan-remonce og masser af det! Du kan se opskriften herunder. OBS: Opskriften kan enten give en meget stor kringle, eller to almindelige. Dit valg! Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne. Opskrift Arbejdstid 10 min Ventetid 40 min Tilberedningstid 20 min Antal 8 pers. Ingredienser Hvedemel 400 gram Rørsukker 1.50 dl Gær 30 gram Kardemomme 1.50 tsk Salt 0.50 tsk Smør (til dejen) 80 gram Sød- eller letmælk 1.50 dl Æg 2 stk Marcipan 100 gram Smør (til remoncen) 100 gram Mandler 2 spsk. Æg, til pensling 1 stk Vaniljesukker 1 spsk. Fremgangsmåde Hæld mælk op i en skål og rør det sammen med gær, 0,5 deciliter rørsukker, kardemomme, salt og æg, indtil det har en ensformig masse. Ælt nu hvedemelet ind i dejen, indtil det har en ensformig masse - ca. 3-4 minutter - hvorefter skærer 80 g smør ud i mindre tern og ælter dem i enkeltvis. Derefter køres maskinen yderligere 4-6 minutter, indtil dejen er blank, glat og slipper kanterne af skålen. Form dejen til en kugle og lad den hæve overdækket med et viskestykke på køkkenbordet i 35-40 minutter. Alt efter om du ønsker én meget stor kringle eller to mindre, så skal bolden efter hævningen bolden rulles ud til en aflang rektangel eller to aflange trekanter - størrelsen afhænger af, om du vil have en lang, sprød og tynd kringle, eller en tyk lille buttet kringle! Men jeg plejer at rulle den store ud til ca. 50-60cmx30cm og de mindre ud til 40x20. Pisk 100 g smør sammen med 1 dl rørsukker, vaniljesukker og revet marcipan - det skal være en ensformig masse. Du kan med fordel tage smørret til remoncen ud i god tid, så det bliver blødt - men det er ikke en nødvendighed, da du hurtigt gør massen smidig, hvis du bruger piskeris. Fordel remoncen i midten af rektanglen(rektanglerne) (langs midten af det lange led), så det dækker 1/3 af arealet. Nu kan du enten vælge blot at lukke siderne indover remoncen, så de to sider blot mødes og giver luft til at remoncen også får lidt varme - eller du kan vælge at klemme siderne sammen med hinanden, så remoncen bliver inde i dejen. Eller den tredje (og mest dekorative) - du kan skære små riller i begge sider af dejen og folde den skiftevis indover remoncen, så du får det klassiske kringlemønster. Lad den færdigformede kringle(r) efterhæve i ca. 25 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn. Hak mandlerne groft og pisk et æg sammen i en kop - pensl grundigt kringlen med det sammenpiskede æg og top af med hakket mandler. Bag den (dem) i ovnen i ca. 20 minutter Læs også: Del artikel Hvor vil du dele? Facebook LinkedIn Email Kopier link Bagværk Se flere artikler Mad Birkes (smørbirkes) Bagværk Træstammer Alle opskrifter Amerikanske Cookies med lime og Kinder Maxi Bagværk Finskbrød: Nem opskrift på de klassiske julesmåkager med mandler og sukker Bagværk Kardemomme-spiraler Bagværk Lakrids-småkager med tranebær