Grødboller
En nem klassiker på grødboller!
Grødboller er en interessant størrelse i bageuniverset, da det i sin oprindelse egentlig handlede om at bruge en rest af en grød - men ved at bruge det i bagværket får man en mere svampet, luftig og saftig oplevelse på smagen.
Og jeg har eksperimenteret lidt med grødbolle-opskriften, hvoraf jeg har brugt havregrød som base - men du kan sagtens bruge eksempelvis boghvedegrød, byggrynsgrød, grovvalede gryn og hele molevitten til denne opskrift.
Den er nem og lækker - og så kan den både bages på dagen eller gemmes til morgenen efter!
Grødboller
Svampede og luftige!
6 portioner
1 time, 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 1000 kcal pr. portion
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 4 dl havregryn
- 6 dl vand
- 1½ tsk salt
- 20 gram gær
- 350 gram hvedemel
- 50 gram fuldkornshvedemel (groft rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel, etc.)
Fremgangsmåde
- Hvis du allerede har en rest havregrød, så spring dette step over! Varm havregryn og 5 deciliter vand op i en gryde og lad det simre i nogle minutter, indtil du har en tyk havregrød. Lad den køle af.
- Når havregrøden er afkølet, opløser du gær i 1 deciliter vand i en skål.
- Tilsæt havregrøden og begge meltyper - rør rundt i 30 sekunder og tilføj så salten. Rør den sammen i nogle minutter. Det skal ikke æltes særlig meget, da det er en meget 'grødet' dej. Spæd eventuelt til med lidt mere hvedemel, hvis den virker tynd i konsistensen.
- Nu kan du vælge enten at lade dem hæve på køkkenbordet med et viskestykke over i en time, eller lad dejen stå overdækket i køleskabet til morgenen efter.
- Herefter skal de formes med en ske dyppet i lidt vand, hvorefter du laver små runde 'klatter' af dejen på en bageplade med bagepapir. Forvarm ovnen til 210 graders varmluft. Bag dem i 22-25 minutter, indtil de er blevet gyldenbrune i kanterne.