Mandekogebogen

Grødboller

En nem klassiker på grødboller!

Grødboller er en interessant størrelse i bageuniverset, da det i sin oprindelse egentlig handlede om at bruge en rest af en grød - men ved at bruge det i bagværket får man en mere svampet, luftig og saftig oplevelse på smagen.

Og jeg har eksperimenteret lidt med grødbolle-opskriften, hvoraf jeg har brugt havregrød som base - men du kan sagtens bruge eksempelvis boghvedegrød, byggrynsgrød, grovvalede gryn og hele molevitten til denne opskrift.

Den er nem og lækker - og så kan den både bages på dagen eller gemmes til morgenen efter!

ANNONCE

Grødboller

Svampede og luftige!

6 portioner 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 1000 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 6 dl vand
  • 1½ tsk salt
  • 20 gram gær
  • 350 gram hvedemel
  • 50 gram fuldkornshvedemel (groft rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel, etc.)

Fremgangsmåde

  1. Hvis du allerede har en rest havregrød, så spring dette step over! Varm havregryn og 5 deciliter vand op i en gryde og lad det simre i nogle minutter, indtil du har en tyk havregrød. Lad den køle af.
  2. Når havregrøden er afkølet, opløser du gær i 1 deciliter vand i en skål.
  3. Tilsæt havregrøden og begge meltyper - rør rundt i 30 sekunder og tilføj så salten. Rør den sammen i nogle minutter. Det skal ikke æltes særlig meget, da det er en meget 'grødet' dej. Spæd eventuelt til med lidt mere hvedemel, hvis den virker tynd i konsistensen.
  4. Nu kan du vælge enten at lade dem hæve på køkkenbordet med et viskestykke over i en time, eller lad dejen stå overdækket i køleskabet til morgenen efter.
  5. Herefter skal de formes med en ske dyppet i lidt vand, hvorefter du laver små runde 'klatter' af dejen på en bageplade med bagepapir. Forvarm ovnen til 210 graders varmluft. Bag dem i 22-25 minutter, indtil de er blevet gyldenbrune i kanterne.
Del

Seneste nyt