Mandekogebogen

Hakkebøffer med bløde løg

Pandesovs og bløde løg!

Hakkebøffer, bøf med løg eller hakkedrenge med bløde løg - den danske opskrift på en ægte klassiker har mange navne.

Den er simpel, velsmagende og meget nem at lave - det er rendyrket mormor-mad for alle pengene!

Det vækker minder om gamle dage eller duften af bedsteforældrenes hus, når man kom på besøg til aftensmad.

En hakkebøf er egentlig bare en skive stegt oksefars i pandesovs med bløde løg - men det fungerer bare!

En af de vigtigste elementer i retten, er de bløde løg - de kræver altså lidt tid for at få den rigtige konsistens.

De måtte gerne simre i en time til halvanden ved svag varme, men det er sjældent, at man har tid til det i en travl hverdag.

Så hvis det skal gå hurtigt til aftensmad, så kan du skrue lidt mere op for blusset (normalt kører man meget svag varme, så de ikke brænder på) og lægge stanniol over.

Så skal du bare røre af og til, så det ikke brænder på, samtidig med at løgene bliver stegt og dampet på samme tid - det halverer lige tilberedningstiden!

Pandesovsen er også ret vigtig og heldigvis nem at lave - meget af smagen til din sovs bliver leveret fra stegningen af dine bøffer, hvorefter man kan vælge at hælde vand eller bouillon på og koge det ind til en lækker sauce - og naturligvis med en skvæt piskefløde!

Sådan er jeg i hvert fald blevet opdraget.

Hakkebøfferne har - foruden det faktum, at de er lavet af hakket oksekød - fået sit navn af den teknik, hvor man lige hakker et par linjer i farsen med en kniv.

Det kan hjælpe med at holde formen, selvom jeg nu ikke synes, det gør den store forskel.

Nap min opskrift på klassisk hakkedrenge med bløde løg herunder:

ANNONCE
Hakkebøffer med bløde løg
Udskriv opskriften

Hakkebøffer med bløde løg

Dansk klassiker!

4 portioner 25 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 550 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram hakket oksekød
  • 3 stk løg
  • 40 gram smør
  • 2 dl bouillon, okse- eller grøntsags
  • 1½ dl piskefløde/madlavningsfløde
  • 1 tsk majsstivelse
  • 1 tsk salt + peber

Fremgangsmåde

  1. Start med at sætte dine løg over, da de tager længst tid for at få en god smag konsistens - skær dine løg i tynde strimler. Smelt smørret på en pande ved middelvarme og smid løgene på. Løgene må gerne få alt fra 20 minutter til 1 time - jo længere, jo bedre. Når de er blevet helt bløde, mørke og klasket sammen, er de klar. Krydr med lidt salt og peber.
  2. Rør farsen med en teskefuld salt og form den til 4 lige store bøffer - hak eventuelt lige et par linjer på kryds og tværs på overfladen af bøffen, hvis den skal være helt autentisk. Krydr dem med lidt friskkværnet peber.
  3. Varm lidt olivenolie op på en pande og steg dine bøffer ved middelhøj varme - ca. 5 minutter på hver side, så de får lidt stegeskorpe. Tag dem af panden og læg dem til side.
  4. Hæld din bouillon (eller vand) på panden og kog det op - lad det småsimre i nogle minutter og eventuelt koge lidt ind. Smag til med salt og peber. Når smagen sidder i skabet, tilsættes fløden og væsken jævnes med lidt majsstivelse rørt op i vand eller mælk. Brug sovsekulør hvis du vil.
  5. Læg bøfferne tilbage og lad dem simre med i nogle minutter for at få varmen igen - læg løgene på toppen og server dem med nykogte kartofler og pandesovs!
Del

Seneste nyt

Annonce