Aftensmad

Hjemmelavede wontons

Opskrift på dej og fyld til wontons – både suppe-wontons og sprøde wontons!

Hjemmelavede wontons
Sådan laver du wontons
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 2. januar 2021

Wontons er en af de populære dumplings fra Kina, som minder meget om de klassiske jiaozi, potsticker eller den japanske gyoza.

Den primære forskel er, at wontons laves af firkantede stykker dej frem for cirkler – og at wontons oftest bruges og tilberedes i og til supper, eller som friterede, sprøde snacks.

Jeg har eksperimenteret med at lave mine egne versioner af både suppe-wonton og den sprøde wonton – med egen dej!

Herunder får du guiden til, hvordan man gør det. 

Når du følger guiden, så kommer du til det punkt, hvor der skal foldes – den guide finder du lige herunder.

TIP: Sådan bruger du pak choy/bok choy:

Skær dem i kvarte. Varm lidt revet hvidløg op på en pande med lidt olie, og når de er let svitset, lægges pak choy på. Lad dem svitse i et minut og tilfør herefter 0,5 deciliter vand og sæt låg over panden. Lad dem dampe i 4-5 minutter. 

2127329 scaled

Rul din dej ud på et meldrysset bord. Det handler om at bruge så lidt mel som muligt for at holde dem bløde og saftige, men hvis du ruller ud på et bord, hvor dejen hænger fast? Så bliver det først svært.

Dejen er nemlig en smule porøs på grund af den kogte vand.

Rul ud til en tynd firkant med en tykkelse på maks. 0,5 centimeter.

Skær nu firkanter ud af dejen på 8×8 centimeter (den klassiske størrelse på wonton-dejstykker).

Læg en lille teskefuld fyld på hver firkant – som på billedet her:

2127331 scaled

Nu kan du vælge to måder at folde dem på – de mest klassiske wonton-foldninger.

Fugt kanterne med lidt vand.

Fold den indover sig selv, så den danner en rektangel. Klem godt på kanterne, så den lukker helt tæt.

Se billede:

2127333 scaled

Herefter foldes de to kanter, hvor fyldet sidder, over hinanden, så du får en nærmest tortellini-form på den. 

2127335 scaled

Den anden teknik er at folde dem indover sig selv som før, men hvor man danner en trekant:

2127337 scaled

Den skal samles på samme måde, hvor kanterne, hvor fyldet sidder, foldes indover hinanden:

Godt tip til en god solid suppe?

Når du skal have hel kylling til aftensmad, så partér kyllingen og gem skrogene i fryseren.

Herefter kan du bruge ca. 2 skrog til 2 liter væske, hvor du blander gulerødder, pastinak, et par tomater og løg sammen og lader det småkoge i 2-3 timer.

Herefter sies suppen fra og der tilsættes 1 tsk. salt pr. liter (men spar lidt på salt i første omgang og smag til i stedet) – tilføj desuden en god sjat soya, et stort stykke ingefær og to hvidløg.

Og så skal suppen ellers have en over nakken og gerne reduceres til ca. det halve – smag endelig til undervejs.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Ventetid 70 min
Tilberedningstid 10 min
Antal 30 pers.

Ingredienser

Svinefars 300 gram
Ingefær, revet 1 spsk.
Forårsløg 1 stk
Hvidløg 1 stk
Sesamolie (kan undlades) 1 tsk
Salt 1 tsk
Soyasauce 1 spsk.
Hvedemel 300 gram
Vand (kogende) 2.50 dl
Solsikkeolie (hvis du vil prøve at lave de friterede) 0.50 l
Friskkværnet peber 0.50 tsk
Grøn topping, eksempelvis pakchoy, forårsløg og bønnespirer 1 håndfuld

Fremgangsmåde