Mac n Cheese: Macaroni and Cheese
Amerikansk klassiker!
Mac n Cheese eller som det jo er en forkortelse af, Macaroni and Cheese, er en ærkeamerikansk og engelsk opskrift på god, nem comfort food.
Det er i bund og grund bare kogt pasta eller macaroni, som vendes i en sauce med ost og derefter bliver bagt i ovnen.
Nemt, lækkert og noget der godt kan nive lidt i arterierne!
Selve oprindelsen bag en Mac n Cheese er lidt svær at spore, da man siden det 14. århundrede har kunnet finde opskrifter i gamle kogebøger fra Italien, hvori der er indgået oste-gryderetter og lignende i.
En direkte ostepasta-ret kan spores tilbage til en engelsk kogebog i samme århundrede, hvor retten gik under navnet 'Makerouns'.
Det blev for alvor udbredt i slutningen af 1700-tallet i USA, da præsident Thomas Jefferson tog konceptet med hjem fra Paris - og siden den dag har det været en fast bestanddel af mange amerikanernes ugentlige kost.
Og man forstår jo godt hvorfor - macaroni og ost smager bare rigtig godt!
Min opskrift på den ikoniske mac n cheese indebærer en opbagt sovs med smør og mel, hvori der vendes to slags oste - herefter vendes nykogte macaroni-pasta i blandingen, som efterfølgende bages i ovnen med et sprødt element af rasp på toppen.
Nemt, simpelt og lækkert - og hvis du skulle have kræsne børn, så er denne ret ofte en sikker, familievenlig opskrift.
Fang min opskrift på mac and cheese herunder:
Mac n Cheese
Ostesovs og pasta!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 250 gram macaroni
- 40 gram vesterhavsost/parmesanost
- 100 gram rød cheddarost, revet
- 3½ dl letmælk
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. hvedemel
- 0,4 tsk muskatnød, revet
- 4 spsk. rasp, kan undlades
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen på 180 grader varmluft. Bring herefter en gryde med vand i kog - tilsæt salt og kog pastaen i ca. 10-12 minutter.
- I en anden gryde tilsættes smør, som bruses op - når smørret er smeltet, tilsættes hvedemelet og piskes rundt. Lad det stege lidt i et minuts tid for at fjerne melsmagen.
- Tilsæt herefter letmælk en deciliter ad gangen, indtil du har en tyk og cremet sauce - smag først til med salt til sidst, da ostene giver en god sjat salt!
- Når konsistensen sidder lige i skabet, hældes de to revne oste i blandingen og lad det simre, indtil massen er ensformig. Smag nu til med muskatnød og eventuelt ekstra salt og lidt friskkværnet peber.
- Afdryp de nykogte macaronier og hæld dem i ostesovsen - vend dem grundigt rundt og lad det simre et par minutter, hvorefter du hælder det over i en ildfast fad.
- Top af med rasp og bag den i ovnen i ca. 20 minutter, indtil raspen er blevet let gylden og kanterne bobler. Serveres rygende varmt.