Bagværk
Norske klejner med citron-glasur
Ikonisk julekage med gul glasur!
Klejner hører sig til juletiden og vi danskere ynder at lave denne lækre kage i to versioner – den klassiske klejne, som er små, sprøde småkage-lignende kager, mens norske klejner er de lidt større gærdejskager med citronglasur.
Jeg har leget lidt med opskriften på den sidstnævnte – hjemmebagte norske klejner – som er utroligt nemme at lave.
Med denne opskrift får du store, luftige, sprøde og lækre norske klejner, som afsluttes med en syrlig, gullig glasur lavet med citronsaft og flormelis.
Det er en kage, som i modsætning til de klassiske klejner, serveres i portionstørrelser, hvor man med klejner snildt kan spise en håndfuld.
Norske klejner laver man ved at udrulle en let krydret gærdej, som man så skærer ud på aflange firkanter – hver firkant får et snit i midten med en skarp kniv, hvorefter man kan vride og dreje den ene ende af dejen ind i gennem hullet.
Derved får kagerne den ikoniske aflange, 'krøllede' form på klejnerne.
Man ved ikke rigtig, hvorfor norske klejner har fået det famøse navn – for vi danskere er ret sikre på, at den lækre klejne med gul glasur er en dansk opskrift.
Faktisk er det egentlig lidt en skam, at man nærmest kun bager og serverer norske klejner til julen – det er forbundet med julebag, men kan spises året rundt og har som sådan ikke noget julet over sig andet navnet og sin småkage-fætter 'den almindelige klejne'.
Men uanset navnet? Så er det en fantastisk kage, som er nem at lave hjemmelavet – fang min opskrift på norske klejner herunder:
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Hvedemel
180 gram
Mælk
60 gram
Gær
20 gram
Kardemomme, stødt
0.50 tsk
Vaniljesukker
1 tsk
Smør
30 gram
Æg
1 stk
Citron, økologisk
1 stk
Flormelis, til pynt
2 dl
Gul frugtfarve, kan undlades
0.50 tsk
Palmin/fritureolie
400 ml
Fremgangsmåde
Læs også: