Aftensmad

Oksehaleragout

Smagfuld og lækker simreret.

Oksehaleragout
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 1. september 2022

Simremad er en fantastisk spise. Det kan forvandle både billige og "svære" udskæringer til mørt kød, du nærmest kan tygge med øjenbrynene. 

Og en af de udskæringer, som kræver masser af kærlighed og simretid? Det er de klassiske oksehaler. 

Selvom det måske er en udskæring, man ikke arbejder så meget med i køkkenet, så er det måske en af de mest smagfulde udskæringer i forhold til at få saft og kraft til din sauce/gryderet. 

Og der findes især en slags simremad, som er perfekt til både sommer og vinter – nemlig oksehaleragout. 

Hvor simremad og slow food ofte egner til et blæsende efterår eller en kold vinter, hvor man skal have noget dybt og smagfuldt med en god kartoffelmos til, så egner den her sig altså både til de kolde vinterdage og sommerdage på terrassen. 

Oksehaleragout er en velkendt klassiker, som tager alt fra 4-6 timer – og kan faktisk både bruges til en pastaret og en gryderet. Jeg skal nok forklare i opskriften, hvilke retninger du skal gå, hvis du vil lave oksehaleragout til pasta og oksehaleragout til kartoffelmos. 

Vi har leget med nogle vanvittigt lækre skiver af oksehaler fra Dyrbar, som er perfekt til formålet. 

Det er en ret, der passer sig selv og er utrolig nem at lave – til gengæld får du absurd dyb smag, da du både laver retten med kød, brusk og knogler, som allesammen bidrager til sauce-basen. 

Der er en grund til, at oksehalesuppe har været populær i mange år – her har den bare fået lidt mere kærlighed!

Opskriften er i og for sig meget traditionel og klassisk, lidt a la en italiensk ragu, men jeg har tweaket den lidt, så den er perfekt afstemt til pasta og/eller kartoffelmos. 

Det er lidt en ret, som tager tid at lave – men så kan man gå og dufte den vidunderlige duft af braiseret oksekød hele dagen. 

Opskriften er tiltænkt 4 personer, og selvom saucen ikke ser ud af meget mængdemæssigt, når man står med det færdige resultat – så er det lidt samme tankegang, som når man laver en glace.

Der skal ikke meget til, før englene synger på smagsløgene!

Tricket er masser af simretid, få ingredienser, masser af rødvin og italien-style base med sofrito – du finder opskriften herunder: 

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 20 min
Tilberedningstid 300 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Oksehaler 1 kilo
Bladselleri 3 stk
Gulerod 2 stk
Løg 2 stk
Koncentreret tomat 2 spsk.
Oksebouillon 600 ml
Rødvin 3 dl
Laurbærblade 4 stk
Pancetta (eller bacon) 100 gram

Fremgangsmåde