Aftensmad
Osso Buco
Italiensk simremad – ossobuco!
Osso buco er simremad, når det er allerbedst – og denne opskrift er en god solid klassiker fra det italienske køkken fyldt med smag, saft og kraft!
Det er slowfood til perfektion og osso buco er ægte hyggemad til en weekendmiddag. Kødet er smørmørt, smagen er traditionel italiensk og så passer den sig selv.
Du kan tilberede den i alt fra en almindelig gryde med låg, stegso, støbejernsgryde eller lignende – den skal bare have et sted, hvor den får svag varme i længere tid, og så begynder den søde musik at opstå!
Osso buco betyder egentlig 'knoglens hul' og refererer til de udskæringer, man bruger til en opskrift på ossobuco – nemlig kalveskank i skiver.
Her får du en lille cirkel i midten, hvor marven fra kalven sidder – en vigtig spiller i måltidet, som giver en fantastisk dybde til simremaden!
I Danmark sælger man denne udskæring under navnet 'Osso buco', som jo egentlig er forkert – osso buco er nemlig ikke en udskæring, men netop en ret.
Men det er alligevel ret smart at give dem et lidt hjemmestrikket navn – så er du i hvert fald aldrig i tvivl om, hvad du skal købe ind til den opskrift!
Herunder får du min klassiske opskrift på osso buco, som er utrolig nem at stable på benene – den skal bare passe sig selv over længere tid.
Jeg vil anbefale at lade den simre i 3 timer – så får du mør osso buco, som falder fra benene. Du kan nærmest ikke samle dem op fra gryden!
Vi snakker mørt kød, der kan tygges med øjenbrynene.
Hvis det skal være helt autentisk – så serverer man osso buco til risotto. Men da jeg personligt synes, at de to retter hver for sig er mere end rigeligt på smagsfronten.
Så vil jeg anbefale en god, luftig kartoffelmos i stedet som tilbehør – og du må aldrig springe over gremolata!
Det er en meget simpel, grøn topping, som bare løfter hele retten og giver den en lækker friskhed. Opskriften er heller ikke ked af, hvis du tilføjer lidt bladselleri for ekstra grønt og ekstra smag.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Kalveskank (4-5 stykker)
800 gram
Knoldselleri
200 gram
Gulerod
2 stk
Løg
1 stk
Hvidløg
3 fed
Hakkede tomater, dåse
1 stk
Hvidvin
1 dl
Oksebouillon
300 ml
Hvedemel
2 spsk.
Salt + peber
1.50 tsk
Frisk timian (kan undlades)
0.50 spsk.
Persille
1 håndfuld
Hvidløg, revet
1 tsk
Citronskal, revet
1 tsk
Fremgangsmåde
Læs også: