Aftensmad
Ribollita
Vanvittig lækker simreret fra Italien.
Hvad enten man sidder på terrassen en solskinsaften om sommeren eller gemmer sig fra kulden indenfor om vinteren?
Så er den italienske klassiker Ribollita perfekt til formålet.
Ribollita er en øjesten i det italienske køkken – mere specifikt en klassiker fra Toscana.
I al sin enkelthed er det en nem og lækker bønnesuppe, som man 'infuserer' med parmesan.
Masser af grøntsager, masser af smag og ikke mindst en nem, sund og nærende ret til alle årstider.
Det er har været en rigtig 'fattigmandsret' gennem tiderne, hvor man oprindeligt lavede Ribollita ved at hælde gårsdagen minestronesuppe over brød, lade det blive suget op og så spise brødet.
Ribolitta betyder 'kogt igen'.
Ofte finder man kulinarisk magi, hvis man kigger på de gamle dage og de retter, som blev anset som værende bondemad – hvad der var fattigmandskost i gamle dage, bliver tit i nyere tid anset som gourmet, fordi man netop gav sig tid til at give billige råvarer den kærlighed, der skulle til for at få smagen frem.
De ældste opskrifter af Ribollita dateres helt tilbage til Middelalderen, hvor man spiste brød, som havde opsuget suppe.
Den toscanske genialitet smager helt igennem fantastisk – og et lille trick, som også er vand på møllen hos folk, som vil undgå madspild, er at bruge endeskiven fra et stykke parmesan til at give smag til suppen.
Så koger man blot den med i sin suppe, som var det en suppevisk – dyb smag over hele linjen!
Du kan bruge alskens slags brød til de rustikke croutoner – alt fra toastbrød til surdejsbrød. Men jo bedre brødet er, jo bedre bliver croutonerne. Og så er det en god måde at få brugt de sidsye tørre skiver til et godt formål!
Kålen er en vigtig spiller i retten, men du kan bruge mange forskellige slags – dem der giver bedst smag i sammenhængen er grønkål og palmekål, men du kan sagtens bruge eksempelvis hvidkål i større tern.
Fang min version af den klassiske Ribollita herunder:
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Bouillon (Kylling eller grøntsags)
800 ml
Hakkede tomater, dåse
1 stk
Bladselleri
3 stk
Gulerod
2 stk
Kål (grønkål, palmekål, etc.)
2 håndfuld
Rødløg
2 stk
Hvidløg
5 fed
Oregano
1 tsk
Timian, tørret
2 tsk
Chiliflager, røde
0.50 tsk
Hvide bønner, dåse (gerne butterbeans)
1 stk
Endeskive af parmesanost
1 stk
Laurbærblade
2 stk
Franskbrød eller landbrød, i skiver
3 stk
Salt + peber
2 spsk.
Olivenolie
2 spsk.
Læs også: