Mandekogebogen

Sådan laver du sprøde ovnfritter: Tricket til sprøde pommes frites i ovn

En god teknik til at få sprøde pomfritter i ovnen!

Hvis du elsker pommes frites - eller pomfritter i daglig tale - så ved du også godt, at det kan være svært at gøre dine pommes frites sprøde.

Det kræver i hvert fald nogle forskellige teknikker for at få den helt rigtige sprødhed udenpå og den cremede kartoffel indeni.

Man tyer ofte til fritureolie og friturestegning af pommes frites, da det er nemmere at styre og giver et mere jævnt resultat.

Du kan eksempelvis prøve mine Triple Cooked Fries eller Triple Fried Fries, hvor man først koger kartoflerne i vand, dernæst koger fritterne i olie og til sidst friterer dem sprøde i fritureolien igen. 

Men da fritureolie og friturestegning kan være lidt noget svineri og får hele hytten til at lugte af pommes frites i en uge?

Så tyer mange til ovnfritter og stegning af pommes frites i ovn.

Og det fungerer også rigtig godt - de fleste oplever dog nok bare, at man aldrig rigtig får den der friteret pomfritter-oplevelse, am i right?

De bliver, bløde, lækre og små med lidt sprødhed, men det er en helt anden oplevelse.

Men nu er tiden kommet til at få sprøde fritter i ovn - som er lige så sprøde, som dem, man laver i en frituregryde eller fritøse!

Efter lidt sparring med min far, som havde eksperimenteret med at salte eller sprænge kartoflerne, inden de røg i ovnen, blev jeg inspireret til at finde den helt rigtige løsning til sprødhed hver gang. 

Det er faktisk meget simpelt - du skal bruge bagekartofler (eller en kartoffelsort, som er lav på stivelse), eddike, salt og vand. 

Eddike har en magisk effekt til nærmest at 'forsegle' overfladen og gøre dem sprød, så man kan afbage sine kartofler og fritter med en sprød yderside og en blød midte.

Hvad eddiken så rent bogstaveligt gør? Der er jeg lidt på udebane - men rent konkret i forhold til, når man afbager fritter som man 'plejer' i ovnen, så får de ikke sådan en lille hinde over sig, som de gør her. 

Det er lidt flæskestegseffekten! Sværrene, eller i det her tilfælde overfladen på dine pommes frites, bobler op og bliver sprød, mens midten forbliver cremet. 

Og så tænker du sikkert - hvordan påvirker eddiken smagen? Så længe du bruger de mængder, jeg nævner i opskriften, så får den blot en let syrlig bismag af eddike.

Som jo er en smag, der foretrækkes af mange pommes frites-elskere på verdensplan - fries and vinegar er et kæmpe hit!

Så den kan du ikke komme udenom - men jeg synes, at det giver lidt ekstra kant til smagen.

Pomfritter i ovn er en gudespise til mange ting - alt fra en god steg, en god bøf eller til en god sauce. Og så sviner det også mindre, når kartoflerne bare passer sig selv i ovnen.

Jeg skal dog advare - Sprøde pommes frites i ovn bliver du ret hurtigt afhængig af!

Tricket er som følgende - Hemmeligheden bag perfekte sprøde pomfritter i ovn:

1) Salt dine kartofler (Hvis du har god tid, ellers kan du stadig få et rigtig godt resultat og springe det første trin over)

- Start med at skære dine kartofler i nogenlunde lige store fritter - tricket er at holde dem et sted mellem 1-2 cm. Bliver de for små, brænder kanterne af for hurtigt, og bliver de for store, så trækker væden ud fra kartoflens midte og spolerer sprødheden. Du kan beholde skrællen på eller fjerne den - skrællen giver ekstra sprødhed. Drys nu gavmildt med fint salt og fordel det jævnt på alle fritterne. Lad dem stå i en skål i 30 minutter. Det gør, at væsken trækker ud og man 'sprænger' kartoflerne lidt ligesom når man mørner kød. 

Alternativt kan du også lade dem trække stivelse ud ved at lægge dem i koldt vand i 30-60 minutter og skifte vandet halvvejs og skylle dem fri for stivelse. 

2) Kog i vand og eddike

Fritterne hældes i kogende vand med eddike og koges i ca. 6-7 minutter ved fuld drøn. 

3) Afkøl

Dernæst skal de køles ned til minimum stuetemperatur inden næste skridt.

4) Vendes i olie og afbages

De afkølede kartofler skal nu på en bagerist med bagepapir - de skal vendes grundigt i olivenolie, rapsolie eller anden olie.

5) Luk dampen ud

Undervejs i bagningen af dine sprøde pomfritter i ovnen, skal du lukke dampen ud, da der frigives meget væske, når de bages. 

6) Nyd!

Knas, blev der sagt!

Se den fulde opskrift på perfekte sprøde pommes frites i ovn herunder:

TIP: kan de laves i Airfryer?

Svaret er - ja. Det tager bare noget tid, da meget af idéen bag opskriften er, at man lægger dem i et jævnt lag og kan afbage en hel rist af gangen. I en airfryer kan man gøre det på kortere tid, men med færre fritter ad gangen. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Sprøde pommes frites i ovn: Sådan laver du perfekte sprøde ovnfritter

Knasende sprøde pommes frites i ovnen!

2 portioner 1 time, 45 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 50 minutter
Tilberedning: 50 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 stk bagekartoffel
  • 60 ml eddike
  • 1 l vand
  • 1½ tsk fint salt
  • 3 spsk. olie (olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, etc.

Fremgangsmåde

  1. Bagekartoflerne beholder skrællen på eller bliver skrællet, hvorefter de skæres i nogenlunde lige store pommes frites af ca. 1-2 cm tykkelse alt efter præferencer. Læg fritterne i en skål og drys salt henover - rod rundt i dem, så saltet fordeles og lad det stå og trække i 30 minutter. Alternativt kan du også lade dem trække stivelse ud ved at lægge dem i koldt vand i 30-60 minutter og skifte vandet halvvejs og skylle dem fri for stivelse.
  2. Bring 1 liter vand i kog sammen med eddiken - når vandet koger, løfter du de 'sprængte' fritter op af skålen med en hulske og dumper dem ned vandet. Bring vandet i kog igen og kog dine fritter i 6-8 minutter. Hæld herefter vandet fra, fordel dem på et skærebræt og lad dem afkøle i 20 minutter.
  3. Forvarm ovnen på 200 grader almindelig ovn. Vend olivenolien grundigt sammen med kartoflerne - pensl dem eller put dem i en skål/frysepose, så de får et jævnt lag. Læg dem i et jævnt lag på en bagerist med bagepapir.
  4. Smid dem i ovnen i 20 minutter - åbn herefter for ovnlågen, så dampen kan komme ud. Giv dem herefter 20 minutter igen, hvor du gentager med ovnlågen og vender rundt i pomfritterne.
  5. Giv dem nu igen 20-25 minutter, hvor du holder lidt øje med, at de ikke bliver for mørke. Lad dem afdryppe på fedtsugende papir efterfølgende og snack løs!
Del

Seneste nyt

Annonce