Bagværk

Sfogliatelle – sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme

Italiensk, sprødt bagværk!

Sfogliatelle – sprøde, italienske kager med mange lag og citroncreme
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 10. april 2021

Navnet Sfogliatella (sfogliatelle i flertal) betyder egentlig 'lille, tyndt blad' og henviser til den opbygning af bagværket, hvor de mange lag lagt ovenpå hinanden minder om en stak blade. 

En sfogliatella blev skabt helt tilbage i det 17. århundrede i Santa Rosa-klosteret Conca dei Marini i Salerno i Italien.

En konditor fra Napoli fik fingrene i deres originale opskrift og begyndte i 1818 at sælge dem i sin forretning – og herfra har de spredt sig over hele landet og i forskellige afskygninger.

Den er lidt henad samme boldgade som en fransk croissant, hvor man går efter mange sprøde lag. 

En Sfogliatella bliver ofte fyldt med en slags creme og til sidst pyntet med lidt flormelis på toppen – og jeg har i denne omgang lavet en citron-vaniljecreme, som går rigtig godt til den sprøde dej. 

Du kan også undlade honningen i dejen og istedet køre det salte køkken, hvor de kan agere lækre, små hapsere, forret eller appetizer med lidt hummersalat eller lignende. 

Selve opskriften og teknikken til at skabe dejen er egentlig ganske simpel – det er mere selve foldningen til sidst, som er en tricky størrelse. 

Herunder har jeg lavet en lille billedguide til, hvordan du kan lave din sfogliatelli derhjemme – det kræver lidt tålmodighed, men smagen sidder lige i skabet med de mange flagende lag og den cremede midte. 

 

Dejen deles i to og rulles tyndt ud som pasta - ca. 0,5 mm tykkelse
Dejen deles i to og rulles tyndt ud som pasta – ca. 0,5 mm tykkelse

Pensles grundigt og omhyggeligt på hele fladen med olie eller smeltet smør.
Pensles grundigt og omhyggeligt på hele fladen med olie eller smeltet smør.

Rulles meget forsigtigt fra den ene ende til den anden - trykker du for hårdt, risikerer du, at lagene klistrer sammen.
Rulles meget forsigtigt fra den ene ende til den anden – trykker du for hårdt, risikerer du, at lagene klistrer sammen.

Efter rulning.
Efter rulning.

Efter enderne er skåret fri.
Efter enderne er skåret fri.

Skær i stykker af ca. 4-6 cm alt efter om du vil have små hapsere eller større kager..
Skær i stykker af ca. 4-6 cm alt efter om du vil have små hapsere eller større kager..

Den svære del - massér, tryk og pres forsigtigt en 'hale' ud på dejen med oliesmurte fingre. Hvis oliedelen er gjort korrekt, vil lagene løsne sig til en 'hale'.
Den svære del – massér, tryk og pres forsigtigt en ‘hale’ ud på dejen med oliesmurte fingre. Hvis oliedelen er gjort korrekt, vil lagene løsne sig til en ‘hale’.

Fyldes med citroncreme i hulrummet og lukkes (eller holdes åbne). Pensles med smeltet smør inden ovnen.
Fyldes med citroncreme i hulrummet og lukkes (eller holdes åbne). Pensles med smeltet smør inden ovnen.

Færdigbagte Sfogliatelle.
Færdigbagte Sfogliatelle.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 20 min
Ventetid 120 min
Tilberedningstid 30 min
Antal 10 pers.

Ingredienser

Hvedemel 200 gram
Honning 1 spsk.
Fint salt 1 knsp.
Vand 80 ml
Æg 1 stk
Majsstivelse 1 spsk.
Rørsukker 2 spsk.
Sødmælk 2 dl
Vaniljestang 0.50 stk
Citron, økologisk 1 stk
Smagsneutral olie (eller eksempelvis pistacie-olie el. mandarin-olie 0.50 dl

Fremgangsmåde