Shepherd's Pie
En evig klassiker!
Den engelske simreret, Shepherd's Pie, er en fantastisk nem, nærende og velsmagende ret til kolde tider.
Den findes egentlig i to versioner, så alle kan være med - den originale er med lammefars, som hedder Shepherd's Pie, men da lam ikke er noget alle er helt vilde med, så kan man også lave den med oksekød - så hedder den altså bare Cottage Pie!
Herunder får du en opskrift, der fungerer både til lam og oksefars - den er velkrydret, cremet og autentisk.
Og når man topper den af med en smørholdig kartoffelmos med muskatnød? Ikke et øje tørt!
Se opskriften herunder:
Shepherds Pie
Simreret med kartoffelmos-låg!
4 portioner
50 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 950 kcal pr. portion
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 500 gram hakket lamme- eller oksekød
- 1 stk løg
- 1 fed hvidløg
- 1 stk gulerod
- 2 stk bladselleri
- 2 spsk. koncentreret tomat
- 1½ spsk. hvedemel
- 1 spsk. worchestershiresauce
- 1 dl ærter (friske eller frosne)
- 700 gram kartofler
- ½ tsk muskatnød, revet
- 50 gram smør
- 1 tsk timian (tørret eller frisk)
- 1 tsk rosmarin (frisk eller tørret)
- 500 ml bouillon (oksebouillon til cottage pie, kylling/grøntsagsbouillon til shepherd's pie)
Fremgangsmåde
- Start med at brune kødet hårdt af på en pande med lidt olivenolie. Læg det til side.
- Snit løg og hvidløg, som du svitser i lidt olivenolie i en gryde, indtil de er blevet lidt matte i farven - snit herefter gulerødder og bladselleri, som svitses med.
- Tilsæt kødet i gryden sammen med koncentreret tomat og svits det i et par minutter - tilsæt herefter timian, rosmarin, ærter, hvedemel, worchestshiresauce og til sidst bouillonen - lad det simre i 20-30 minutter ved svag varme, indtil det har tyknet og reduceret i væsken.
- I mellemtiden skrælles kartoflerne, skæres i tern og koges møre i ca. 18 minutter - når vandet er hældt fra tilsættes muskatnød, smør og lidt salt og peber. Brug eventuelt lidt mælk for at gøre den mere lind og nemmere at smøre ud på fadet - Mos det grundigt sammen til en lind og sammenhængende kartoffelmos - stil den til side.
- Forvarm ovnen til 200 grader. Find et lasagnefad eller lignende og fordel kødstuvningen i bunden - top af med klatter af kartoffelmosen, som du lukker henover farsen ved at smøre den forsigtigt ud. Lav eventuelt lidt dutter med mønster i en sprøjtepose, hvis du har lyst/god tid.
- Bag den i ovnen i 20-25 minutter, indtil den er let gylden på toppen og lad den lige sætte sig i 5-6 minutter, inden du går i krig med den!