Mandekogebogen

Snobrød: opskrift på snobrødsdej

Dej og opskrift til snobrød og snobrødsdej.

6 ud af 6 stjerner

Snobrød hører sig til sæsonen, når foråret melder sin ankomst og sommeren er på vej.

Hvor man lige har brug for lidt åben ild med et bål eller et bålsted til at holde varmen og lige få sig en lækker, hjemmebagt snobrød!

Hvad enten vi laver bål til Sankt Hans, på udflugt med børnene eller bare en hyggelig aften i haven - så skal der snobrød til, og gerne skumfiduser!

Snobrødsdej er en meget simpel opskrift som er nem at lave - netop fordi det ikke kræver den store videnskab at lave dejen.

Selve oplevelsen sidder i den smag af grill og røg, som man får med snobrød. Dejen rulles omkring enden af en pind eller på et spyd og steges og bages over bål - dejen er lavet med en simpel gærdej, som blot får lov til at hæve en times tid til dobbelt størrelse.

Hvornår ved man, et snobrød er bagt færdig?

Udseendet kan snyde på et snobrød, der har været på bålet. Så det bedste trick er at banke let på det med knoerne - lyder det hult hele vejen fra top til bund, så er den klar til at spise.

Lad den eventuelt lige hvile lidt på pinden, efter du har taget den ud af bålet. Pas på - den er meget varm.

Tricket til at lave det bedste snobrød og den perfekte snobrødsdej er at holde tingene simpelt. Glem alt der hedder autolyse, surdej, fermentering, langtidshævning og glutentest på denne front - det skal være noget, man kan bikse sammen med børn uden problemer.

Vi snakker vand gær, salt og hvedemel - eventuelt lidt sukker. Og så bare lige tæsket sammen og hævet i 30-60 minutter.

Den næste ting er, at du skal have et redskab til at stege og bage dit snobrød - og her har naturen heldigvis alskens remedier til at opfylde det mål.

Du skal blot finde en levende gren, snitte enden på pinden i den størrelse, du ønsker snobrødet og lige ‘desinficere’ den over bålet på direkte ild et halv minuts tid.

De bedste til formålet er ofte bøg, eg, æblegrene, birk og ahorn - og sørg for at have en tyk nok pind til, at den kan holde til vægten af en udstrakt pølsehorn ind over bålet.

Ellers sælger mange friluftsbutikker også snobrødspinde i sæson, som er designet til formålet.

Det er et måltid, der handler om hygge, nærvær og det at være ude i naturen - måltidet er ikke ligefrem gourmet eller finedining, men når man sidder overfor et bål i godt selskab? Så fås et snobrød ikke bedre!

Fang opskriften på det perfekte snobrødsdej herunder - og desuden et par tips til, hvordan din snobrød bliver perfekt herunder:

ANNONCE
Tips til det perfekte snobrød

1) Undgå at snobrødet drejer

Du kender det. Det er så irriterende, at dit snobrød insisterer på kun at blive stegt på den ene side, fordi den hele tiden drejer om på grund af tyngdekraften. Men der er et par ting du kan gøre for at undgå dette. Sørg for en jævn foldning rundt om pinden - ment på den måde, at den skal være lige tyk hele vejen rundt, så den ikke roterer på grund af vægtforskel. Og ellers kan du lige ‘stikke hul’ i dejen i begge ender - start med at spidde dejen, træk den ned til der, hvor dejen skal starte, sno den videre op af pinden og spid den så igen. Så har du to punkter af kontrol, som burde minimere rotation.

2) Gløder frem for ild

Sørg for at holde dit snobrød over et par aktive gløder. Det giver en mere jævn bagning - du kan godt holde det over åben ild, men det er svært at spotte, hvor langt flammerne stikker op. Og så står du med et snobrød, som er rå indeni men forkullet udenpå!

3) Snobrød kan laves på grill

Har du ikke mulighed for at lave et bål med åben ild, så kan du gøre det både på en kulgrill og en gasgrill! Lidt mindre hyggeligt, men så kan du holde snobrødspinde indover grillen.

4) Brug et spyd eller en fugtig pind

Man kan få rigtig mange smarte snobrødspinde, som har et indbygget spyd, du blot sætter brødet eller pølsen på. Ellers kan du bruge en pind, du lige skærer barken fri fra - sørg for, at det er en fugtig gren (ikke tør og død gren), så den ikke futter af, når du smider den over bålet.

5) Smagssag: Steg pølsen før brødet kommer på

Er du typen, der gerne vil have en pølse inde i dit snobrød, så er et godt tip lige at riste pølsen over åben ild først - så får den en god grillsmag og holder desuden bedre fast om dejen, når du vikler den omkring.

6) Snobrødsdej kan laves dagen før

Du kan være i god tid med snobrødsdej ved at nøjes med at reducere gærmængden til omkring 10 g i opskriften og stille den til koldhævning i køleskabet natten over omkring 8-10 timer.

7) Snobrød er også gode kolde

Ligesom pølsehorn, right? Den har stadigvæk grillsmagen - den er måske knap så sprød og lækker, men det kan stadigvæk noget på madpakken!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Snobrød: opskrift på snobrødsdej

Bålmad til hele familien!

4 portioner 1 time, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time
Ca. 950 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram hvedemel
  • 250 ml vand
  • 1 tsk fint salt
  • 15 gram gær
  • 1 tsk sukker (kan undlades)

Fremgangsmåde

  1. Opløs gær i vandet og tilføj hvedemelet efterfulgt af salt (og sukker). Ælt det på røremaskine i 3-5 minutter, indtil den er sammenhængende og glat. Er dejen for tør, tilsætter du blot et par spiseskefulde vand. Det handler om at få en fast og ikke klistret dej, så hellere starte med for lidt vand end for meget - den skal være nogenlunde håndterbar, når man skal 'grave' dejen op med hænderne og forme snobrødet.
  2. Smid et fugtigt viskestykke over skålen og stil til hævning indtil dobbelt i størrelsen - 30-60 minutter. Derefter er den klar til leg!
  3. Snobrød dagen før: Samme procedure men blot med 5 g gær i stedet og så 8-10 timers hævning i køleskabet.
Del

Seneste nyt

Annonce