Mandekogebogen

Syltede asier

Klassisk opskrift på hjemmelavede asier.

Asier er en herlig spise til danskernes af og til lidt fede og tunge retter, som vi får i gennem årenes løb - og selvom det er en meget simpel ting, så er det en fantastisk lige smagsgiver og kontrast til mange former gammeldags dansk mad.

Asier er perfekte til eksempelvis brun sovs, gammeldags kylling eller som et stykke surt til dansk smørrebrød. 

Syltede asier og opskriften på denne er en nem måde at konservere - og denne konservering giver også smag til asierne, som normalt ikke har den store smag eller tekstur i rå tilstand. 

Men med lidt eddike, krydderier, sennepskorn og sukker? Så sker der sylte-magi!

Det er en klassisk 'mormor'-syltning, hvor man får lidt surt som tilbehør til enten en leverpostejsmad eller en tung gryderet. 

Opskriften kan bruges hele året rundt, mens asier ofte bliver brugt til julebordet eller måske en familiemiddag i weekenden.

Det er ikke så tit, at man hører så meget til syltede asier i nyere tid - det er en meget gammeldags, klassisk ting.

Jeg husker endda min mormor på sine gamle dage, hvor hun ikke syltede sine asier selv længere - hun valgte at koge videre på dem, som man købte på glas for at få den konsistens, som hun foretrak.

Det er lidt pudsigt, men ikke desto mindre vidne om en tid, hvor asier var en vigtig ting i hverdagen, som mange husstande havde en holdning til.

Syltede asier kan med denne opskrift både laves af asier og squash - og da asier er noget dyre og squash er utroligt nemme af dyrke selv, så er der rig mulighed for at hive selvforsyningen ind i konserveringsglassene til vintertiderne!

Hvis man laver hjemmelavede asier af squash, så får du en grøntsag, som stadigvæk bevarer sit bid, men samtidig suger meget smag af din eddike og krydderiblandning.

Fang opskriften herunder på en nem og hurtig syltning af havens squash:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Syltede asier

Klassisk konservering!

2 portioner 24 timer, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 24 timer
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 1950 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 2 kilo asier (eller squash)
 • 1 l vand
 • 150 gram groft salt
 • 7 dl eddike
 • 400 gram rørsukker
 • 20 stk peberkorn
 • 3 stk dildskærme, kan undlades (eller brug frisk dild i en snæver vending)
 • 1 spsk. sennepskorn

Fremgangsmåde

 1. Skræl asierne/squash og skrab kernerne ud. Skær dem i mindre stykker. Læg dem i bunden af et fad. Kog derefter vandet op og opløs salten heri. Hæld vasken over asierne, så det hele mere eller mindre dækkes. Lad det trække i køleskabet i natten over.
 2. Dagen efter fiskes stykkerne op og skæres i den størrelse, du ønsker dine asier. Kog i mellemtiden eddike og sukker op, indtil sukkeren er opløst.
 3. Tilsæt krydderierne undtagen dildskærmen og lad det simre i nogle minutter. Fordel asierne i henkogningsglas med et par dildskærme i hvert glas. Pres så meget af asierne ned i glasset uden at ødelægge dem – de svinder meget med tiden. Fordel lagen i glassene, så det dækker asierne.
 4. Trækketid: minimum 1 uge, gerne 2, før servering.
Del

Seneste nyt

ANNONCE