Bagværk

Tebirkes/københavnerbirkes

Nem udgave af det klassiske bagværk, tebirkes.

Tebirkes/københavnerbirkes
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 29. april 2021

Tebirkes eller københavnerbirkes – kært barn har mange navne alt efter, hvor i Danmark du befinder dig – er et lækkert stykke wienerbrød med remonce.

Sprøde lag af brød og smør fyldt med lidt marcipan, sukker og smør – mange spiser tebirkes som en 'dessert' til morgenmad, eller som et lækkert stykke bagværk til kaffen om eftermiddagen eller til aftenskaffen.

Tebirkes findes både med og uden remonce-fyld, men for mig giver det lige det ekstra til smagsoplevelsen, at man får den smørholdige sprøde dej kombineret med sød marcipan.

Tebirkes findes i mange afskygninger – og som nævnt hedder det noget forskelligt, alt efter hvor i landet du befinder dig.

Folk fra Jylland og Fyn kalder dem ofte københavnerbirkes, mens københavnerne bare kalder dem te-birkes. Det kan godt være lidt forvirrende, for mens københavnerne kalder en birkes med remonce for te-birkes, og jyderne kalder en birkes med remonce for en københavner-birkes – så handler denne opskrift i al sin enkelthed om en birkes med remonce!

Så vi går all-in og kalder den begge navne – og det smarte er, at hvis du gerne vil springe over fyldet og bare bage birkes uden fyld, så kan du bare skippe fyldet og ellers følge opskriften ufortrødent.

Disse tebirkes/københavnerbirkes er lavet på gammeldags manér med wienerbrødsdej, der har de 27 gyldne lag af sprødhed – med denne opskrift bliver de både knasende sprøde, luftige og cremet i midten.

Hvis du spørger mig, så er tebirkes eller københavnerbirkes ikke en rigtig birkes, hvis ikke man ruller smør ind i dejen.

Så herunder får du min nemme opskrift til det! Nem er måske så meget sagt, da det altid lige kræver lidt øvelse at tøjle wienerbrød – men guiden er i hvert fald gjort nem!

Det er altså guld værd, når man ser de lækre, runde tebirkes i ovnen, som kommer dampende ud med den mørke, flagende overflade.

Tebirkes er perfekte til morgenbordet med juice, kaffe og nybagte rundstykker, eller måske som det søde element til en brunch i weekenden.

Hvis du ikke er vild med marcipan? Så kan du selv freestyle på fyldet – du kan bruge smør og kanel, bær og sukker eller noget helt tredje.

Som det er med wienerbrød, så kan det godt være lidt en udfordring at få de rigtige 27 lag, bevare smørren og desuden får den helt sprøde konsistens på kagen/brødet. 

Herunder får du min nemme opskrift på tebirkes, som i trin for trin og i en meget let forståelig guide viser dig, hvordan du går fra en blød dej til sprøde, luftige og cremede tebirkes eller københavnerbirkes. 

Opskriften er desuden designet til at lave en overskuelig mængde bagværk – tit er opskrifter altid helt op i 15-20 kager pr. gang. Men denne giver dig 6-8 almindelige tebirkes, som lige passer til et par gæster eller en familievenlig omgang kaffebagværk.

Tebirkes klar til morgenkaffen?

Et smart tip, når nu opskriften er lidt besværlig og ikke ligefrem er egnet til noget, du kan servere til uventede gæster – du kan fryse de ubagte tebirkes!

Læg dem på et stykke bagepapir, pak en pose omkring dem eller læg dem i en frysebeholder – så kan de holde sig i minimum 1 måned i fryseren.

Og når de skal bages?

Så tager du dem bare op natten inden og stiller i køleskabet – herefter kan du lige tage dem ud af køleskabet og hæve i det tid, det tager at varme ovnen op.

Derefter er de klar til nybagt morgenbrød til morgenkaffen!

Note: Da en tebirkes/københavnerbirkes ikke er et 'lukket' bagværk, skal du ikke være nervøs, når noget af remoncen løber ud af siderne. Det er med til at karamellisere det! Du kan vælge at 'smøre' det tilbage i din tebirkes igen, så længe det selvfølgelig ikke er blevet for brændt. 

Følg min opskrift herunder på de perfekte tebirkes/københavnerbirkes med remonce:

Efter hævning rulles dejen ud til en firkant på 30x30 cm. Derefter lægges den på køl.
Efter hævning rulles dejen ud til en firkant på 30×30 cm. Derefter lægges den på køl.

Køleskabskoldt smør lægges mellem bagepapir.
Køleskabskoldt smør lægges mellem bagepapir.

Bank det fladt til en jævn firkant på 20x20 cm. Læg på køl igen.
Bank det fladt til en jævn firkant på 20×20 cm. Læg på køl igen.

Læg smørfirkanten på dejfirkanten, så enderne IKKE flugter med hinanden (spidsen på firkanterne skal ikke flugte).
Læg smørfirkanten på dejfirkanten, så enderne IKKE flugter med hinanden (spidsen på firkanterne skal ikke flugte).

Fold hver side indover, indtil du har en konvolut-agtig form. Klem godt sammen.
Fold hver side indover, indtil du har en konvolut-agtig form. Klem godt sammen.

Rul den forsigtigt til en rektangel på ca. 40x20 cm.
Rul den forsigtigt til en rektangel på ca. 40×20 cm.

Fold den ene side 1/3 ind mod midten.
Fold den ene side 1/3 ind mod midten.

Fold herefter den modsatte side indover folden - så du får tre lag.
Fold herefter den modsatte side indover folden – så du får tre lag.

3 lag som denne. Læg på køl og gentag processen to gange mere, så du i alt får 3x3x3 lag = 27 lag. Altså: 3 omgange med udrulning til 40x20 cm, 3 foldninger og afkøling i køleskab ind i mellem dem.
3 lag som denne. Læg på køl og gentag processen to gange mere, så du i alt får 3x3x3 lag = 27 lag. Altså: 3 omgange med udrulning til 40×20 cm, 3 foldninger og afkøling i køleskab ind i mellem dem.

Når den har været igennem foldningerne 3 gange, rulles den en sidste gang ud til 40x20 cm. Remoncen lægges langs midten på det lange led.
Når den har været igennem foldningerne 3 gange, rulles den en sidste gang ud til 40×20 cm. Remoncen lægges langs midten på det lange led.

Fold siderne indover og klem dem sammen. Læg den herefter med samlingen nedad.
Fold siderne indover og klem dem sammen. Læg den herefter med samlingen nedad.

Pensl med vand og klem birkes på.
Pensl med vand og klem birkes på.

Skær ud i 4-5 cm stykker og læg på en bageplade til hævning i 30 minutter.
Skær ud i 4-5 cm stykker og læg på en bageplade til hævning i 30 minutter.

Snittet.
Snittet.

Perfekte tebirkes!
Perfekte tebirkes!

Sprøde lag!
Sprøde lag!

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Ventetid 135 min
Antal 6 pers.

Ingredienser

Hvedemel 200 gram
Gær 20 gram
Sukker 1 spsk.
Fint salt 0.50 tsk
Smør 100 gram
Smør, stuetempereret 30 gram
Marcipan, revet 50 gram
Rørsukker 30 gram
Blå birkes 0.50 dl
Mælk 150 ml

Fremgangsmåde