Mandekogebogen

Test: Ooni Volt 12

Oonis nye indendørs og udendørs elektriske pizzaovn!

6 ud af 6 stjerner

Hjemmelavet pizza har bare fået et gevaldigt ryk opad på kvaliteten de seneste år - og firmaet Ooni har en kæmpe finger med i spillet på populariteten af ‘restaurant-pizza’ på hjemmefronten.

Med deres ikoniske pizzaovn fik man med egne øjne set, hvor enkelt det kan gøres at forvandle en klump dej med tomat og ost til italiensk-inspirerede pizzaer på blot 60-90 sekunder.

Tidligere på året lancerede de en unik ny spiller i deres sortiment, som kan bruges både indendørs og udendørs.

Vi taler naturligvis om den nye Ooni Volt 12.

Ooni Volt 12 er en eletrisk pizzaovn, som kan blive 450 grader på blot 20 minutter og bringer pizzahyggen på middagsbordet året rundt - her behøver du ikke frygte en uventet regnskylle på terassen eller stå ude i kulden med dine napolitanske pizzadej om vinteren.

Den kan hives med ind i køkkenet eller placeres på terrassen! Vi har været så heldige at få fingrene i et eksemplar af den nye Volt 12 og du kan læse vores anmeldelse herunder.

ANNONCE
Ooni Volt 12 - hvad er der i kassen?

Model: Ooni Volt 12 - ny elektrisk ovn fra Ooni.

Ekstraudstyr: Intet. Modellen er samlet med bagesten og klar til leg, lige så snart man pakker den ud!

Ooni Volt 12 - hvad kan den?

1) Napolitanske pizzaer på 90 sekunder.

2) Varmer fra 0-450 grader celsius på ca. 20 minutter.

3) Manuel indstilling af varmefordeling.

4) Indbygget tidstagningv

5) Indendørs og udendørs-mulighed.

ANNONCE

Design

Ooni Volt 12 er en utrolig lækker sag, som har en klassisk pizzaovn-form med rene linjer og et simpelt, minimalistisk udtryk i et match mellem sort og rustfrit stål. Pizzaovne kan tit godt blive lidt kluntede med den facon, de er nødt til at have på grund at indfaldsvinklen til pizzaerne, men ved Volt 12 er den tilpas kompakt, stilren og ret pyntevenlig.

Den primære overflade af pizzaovnen er lavet i carbonstål, som er utrolig nem at holde pæn og enkel at rengøre - overfladen kan nemt tørres af for melrester eller gakkede pizza-eksperimenter med lidt for meget jonglering af ost tomatsovs!

Man kommer ikke udenom det faktum, at Volt 12 er en ordentlig kraftkarl, der fylder godt i landskabet - og i og med det er en ovn, som åbner dørene for indendørs-pizza med elektricitet, så skal den også opbevares indendørs.

Og her begynder skabspladsen hos Hr. og Fru Danmark at stramme lidt - men heldigvis får man hurtigt smag for pizzamagien, så man bliver inden længe kreativ med at finde den en stamplads i det åbne køkkenrum.

ANNONCE
Test: Ooni Volt 12

Selve ovnlågen er en velisoleret glaslåge, som holder varmen væk fra håndtaget og giver dig sublim udsigt ind til pizzaen, mens den er i ovnen - den er praktisk at åbne og lukke og holder varmen tæt.

Et af de største wow-faktorer på design-fronten er knapperne og deres muligheder under tilberedningen - der sidder tre drejeknapper på forsiden af Volt 12 som kan bruges til fire forskellige ting: on/off, tidtagning, temperaturstyring og sidst men ikke mindst varmeregulering.

Den sidstnævnte er en lille genistreg, som jeg vil dykke dybere ned i ved næste afsnit!

ANNONCE
Test: Ooni Volt 12

Funktion

Det vigtigste ved den nye pizzaovn er selvfølgelig - hvordan laver den pizzaer? Og her kommer den sidste drejeknap i aktion som den første lille genistreg, der kan justere varmefokusset inde i selve ovnen.

Drejer man til den ene side, bliver varmen målrettet undersiden af pizzaen for en sprød bund og drejer man til den modsatte side, vil varmen fordeles mere målrettet mod toppen.

Det er en genialitet i forhold til, hvis du eksperimenterer med forskellige typer pizzadej og pizzafyld - undervarmen er genial, hvis du bare skal lave en simpel Pizza Margherita, mens hvis du skal have tilberedt kartoflerne i tide eller mange forskellige typer fyld, så kan overvarmen sørge for, at fylden er tilberedt i tide i forhold til ikke at futte bunden for hårdt af på pizzastenen.

Og for at besvare det indledende spørgsmål om, hvordan ovnen laver pizzaer?

Legende let.

Den indlagte pizzasten er nøje afstemt i temperaturen med rum-temperaturen i ovnen, som giver en jævn afbagning, der er let at gennemskue allerede efter de første 3-4 pizzaer.

ANNONCE
Test: Ooni Volt 12

Det bliver ret hurtigt klart, at Volt 12 giver dig en af markedets bedste kontrol over pizzabagningen - det er lige så trygt og komfortabelt som en ovnbagning, bare på kortere tid og med et langt bedre resultat på krummen, skorpen og fyldet.

Hvis du har eksperimenteret med Oonis klassiske udendørs pizzaovne ved du også, at det kræver en del øvelse at få den rigtige balance i afbagningen - kigger du bare væk i nogle få sekunder kan den ene side være helt sort.

Det sker ikke i nær så høj grad ved Volt 12, som har en sublim temperaturfordeling - den tager måske nogle ekstra sekunder at tilberede end sin gas- eller brændefyrede fætre på udendørsfronten, men den bedre styring og ekstra tålmodighed gør, at du får et mere jævnt resultat hver eneste gang.

Tidstagning-knappen er en funktion, der længe har været ønsket og som sørger for, at du kan have det fulde overblik over pizzaens bagning, mens du måske er i gang med at jonglere dejen til næste pizza.

Den elektriske opvarmning er utrolig effektiv og selvom den officielle beskrivelse siger 450 grader på 20 minutter, så er det ofte nogle minutter hurtigere, hvilket er meget imponerende - og reguleringen af varmen op og ned er imponerende responsiv og sørger for, at du lige kan tweake dine pizzaer fra gang til gang og tilberede fyld og bund perfekt.

ANNONCE
Test: Ooni Volt 12

Det er en af de slags pizzaovne, som virkelig sætter gang i pizzabagningen - hvor man med en udendørs pizzaovn lige skal over den ekstra ‘hurdle’, at man skal have alle tingene med udenfor i vejrets lunefuldhed, men her skal man blot plugge den i væggen og gå i gang med magien!

Den elektriske model hviler lige i mellem de små og store modeller fra udendørsverdenen med en bageoverflade på 13 tommer, som giver rigeligt med plads til at stege både pizzaer, fladbrød, madbrød og andet godt.

Den er velegnet til de klassiske størrelser af pizzaer, men er selvfølgelig ikke ligeså rummelig som eksempelvis en Karu 16 - men det er en smagssag og vi kan understrege, at 13 tommer er rigeligt til at opnå en ‘normal’ størrelse pizza. Hvis man skulle nævne en eneste hage ved Volt 12, så er det, at prisen er i den noget dyre ende - man skal betale 6600 kroner for den elektriske model, som er i den noget høje ende for en klassisk pizzaovn.

Så der skal langes mange pizzaer over bordet, men hvis man bare er lidt pizza-interesseret og elsker at kokkerere med pizzaovne året rundt, så er Volt 12 alle pengene værd.

ANNONCE
Test: Ooni Volt 12

Hvad sker der med din pizza på en Ooni Volt 12

Uanset om du har eksperimenteret med en pizzaovn derhjemme eller ej, så sker der en kæmpe forskel på dine afbagninger af pizzaer med en pizzaovn kontra ovnbagning, grillbagning med bagesten og bagestål i ovn.

Når man bruger en pizzaovn til at bage pizza, koncentreres varmen meget bedre omkring din pizza - det giver både kortere tilberedningstid og en bedre konsistens på din dej. Hvor man i en ovn på fuld skrald med bagestål kan lave pizza på 7-10 minutter med et hæderligt resultat, så får man altså pizzaria-style pizza i en pizzaovn på under 2 minutter.

Og her snakker vi uhørt forbedring på smag og konsistens selv hvis du bare banker en simpel pizzadej sammen med en halv til en hel times hævetid - her bliver smagen mere intens, bunden bliver mørk og fyldet karamelliserer bedre. Det der sker i en pizzaovn er, at dit fyld når at tilberede hurtigt nok til, at dejen ikke skal have mere end 90-120 sekunder.

ANNONCE
Test: Ooni Volt 12

Det er den perfekte tid til at dejen når at udvikle luftbobler, tigerpletter på skorpen og bunden samtidig er sprød og afbagt. Og her er Volt 12 ingen undtagelse - den elektriske effekt efterligner de brændefyrede pizzaovne på både smag, udseende og konsistens på en nem og overskuelig måde.

Den forvandler din måske ofte lidt hårde og tunge pizzadej til en luftig, boblende, elastisk og velsmagende pizzabund, som kan eksperimenteres med i det uendelige - hvad enten du er til langtidshævet pizzadej eller nørderi med pizza med surdej.

Oonis Volt 12 rykker dit pizzagame op på et helt nyt niveau uden at du faktisk skal røre en finger på bundlinjen - smider man bare en gængs, kagerulle-udrullet pizza i ovnen vil du blive overrasket over, hvor meget bedre den bliver.

Og når du så først begynder at lege med selv at forme din koldhævede dej? Så begynder din indre pizzaiolo at blomstre i hjertet med passion!

ANNONCE

Samlet set

Ooni Volt 12 er en fantastisk pizzaovn, som eliminerer mellemregningen fra udendørs til indendørs brug på en perfekt måde uden at gå på kompromis med slutresultatet på din pizza.

Den er utrolig effektiv, dobbelt så nem at bruge som udendørs-versionerne og brugervenlig på varmefordelingen alt efter ønsket fyld. Det er i den dyre ende af skalaen, men giver så til gengæld også pizzaria-kvalitet på hjemmefronten året rundt med et simpelt drej på drejeknappen.

En designvenlig, potent og effektiv pizzaovn, der forlænger pizzasæsonen ind i vinteren uden vinterjakke og sne på toppen!

ANNONCE
Specifikationer

Dimensioner: 61.7cm x 52.9cm x 27.9cm

Vægt: 17.8kg

Bageflade: 33.7cm x 33.7cm (13.27” x 13.27”)

Pizzasten: cordierit

Materiale: carbon-stål og rustfrit stål

Strøm: 1600 w

Volt: 220-240

Pris: 6600 kroner

Del

Seneste nyt

Annonce