Bagværk
Tijgerbrood – hollandsk franskbrød
Hollandsk franskbrød med tigermønster!
Tijgerbrood, eller tigerbrød, er en hollandsk version af klassisk hvidt franskbrød, hvor man med en bestemt teknik får et ret så unikt mønster på toppen.
Ved at smøre et ekstra lag af en speciel dej på toppen, kan man lidt ligesom Choux au Craquelin i det søde køkken får en porøs, krakkeleret overflade.
Foruden at en opskrift på Tijgerbrood giver dig den flotte visuelle effekt, så gør det også, at skorpen bliver meget sprød.
Tricket er, at man bager et klassisk, luftigt franskbrød, hvorefter man inden bagning smører et lag rismel-glasur på toppen, som så efterfølgende vil stivne og krakelere i oven under bagning.
Det giver et lækkert sprødt knæk, ser skønt ud og som brød passer det perfekt som hjemmebag til alt fra tandsmør, pålæg, tapas og morgenbrød.
Det var egentlig en teknik, jeg faldt over, da jeg slog hjernen fra til en omgang af den hollandske version af Den Store Bagedyst – her skulle de nemlig bage det famøse Tijgerbrood og forsøge at komme så tæt på bagerens udgave som muligt.
Det er egentlig ikke så svært – det handler bare om at ramme en ret perfekt konsistens på glasuren af rismel, så den ikke løber af brødet og får den rette effekt.
Så tænk det som, når du skal lave glasur af flormelis i det søde køkken – her handler det om at ramme en konsistens, hvor det kun løber en lille smule, men stadigvæk er medgørlig til at smøre ud.
Fang opskriften på et klassisk Tijgerbrood herunder:
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Hvedemel
250 gram
Gær
15 gram
Fint salt
1 tsk
Smør
1 spsk.
Vand
150 ml
rismel
80 gram
Koldt vand
50 ml
Solsikkeolie (eller rapsolie)
1 spsk.
Gær
10 gram
Sukker
1 tsk
Fremgangsmåde
Læs også: