Mandekogebogen

Træstammer

Den ikoniske danske romkugle i marcipanfrakke.

Træstammer er en af de mest klassiske konditorkager, man kan finde i Danmark. De står side om side med romkugler, napoleonshatte og hindbærsnitter i bagerdiskene, og de fleste danskere har enten købt dem i bageren, fået dem i madpakken eller lavet dem derhjemme af kagerester. Træstammen – også kendt som "træstamme kage", "romkugle med marcipan", eller endda "marcipanstamme" – er et vidnesbyrd om dansk bagetradition, hvor intet går til spilde.

Hvad er en træstamme?

En klassisk træstamme består af en blød kerne lavet af kagerester, smør, kakao og romessens. Kernen formes til en pølse, pakkes ind i grøn marcipan, og begge ender dyppes i mørk chokolade. Resultatet er en sød, kraftig og intens smagsoplevelse med noter af rom, nødder og kakao – afbalanceret af den søde mandelsmag fra marcipanen og den bitre chokolade.

Træstammens oprindelse

Selvom det præcise ophav til træstammer er lidt tåget, er de tæt beslægtede med romkuglen – en anden klassiker i dansk konditorkunst, der opstod som en måde at genbruge kagerester på. Træstammen er i bund og grund en romkugle, som er blevet “opgraderet” med et lag marcipan og chokolade. Ideen om at pakke en restebaseret kerne ind i noget luksuriøst som marcipan har været populær i årtier, og den findes i variationer over hele Europa – eksempelvis “punschrulle” i Sverige.

Hvorfor elsker vi træstammer?

Der er flere grunde til, at træstammer har fået en fast plads i hjertet (og maven) hos danskerne:

  • Smagen: Kombinationen af rom, kakao, smør og marcipan er uimodståelig.

  • Teksturen: Blød og tæt indre, kontrasteret af fast marcipan og knasende chokolade.

  • Nostalgi: For mange minder træstammer om barndom og eftermiddagshygge.

  • Fleksibilitet: Du kan bruge alle slags kagerester og selv styre smagen – kraftig eller mild, med eller uden alkohol.

ANNONCE
Tips og tricks

Hvor lang tid kan træstammer holde sig?
Hjemmelavede træstammer holder sig fint i op til 7 dage i køleskabet i en lufttæt beholder. De kan også fryses i op til 2 måneder.

Kan man lave træstammer uden rom?
Ja! Du kan sagtens lave dem uden romessens – prøv vanilje, appelsinskal eller kaffearoma i stedet.

Hvilken marcipan skal man bruge?
Brug en god kvalitet marcipan – gerne med højt mandelindhold (over 50%). Du kan evt. farve den grøn med frugtfarve eller købe færdigfarvet grøn marcipan.

Er træstammer og romkugler det samme?
Ikke helt – de har næsten samme indhold, men romkugler har ingen marcipan eller chokoladeovertræk. Træstammer er mere "fornemme" og elegante i udtrykket.

Kan man lave træstammer veganske?
Ja! Brug vegansk smør og sørg for, at kagerester og chokolade ikke indeholder mælk eller æg.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Træstammer

Marcipansvøbt romkuglemasse!

15 portioner 20 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram kagerester (gerne chokoladekage, mazarin og lignende)
  • 3 spsk. hindbærsyltetøj
  • 1½ spsk. kakaopulver, usødet
  • 1½ spsk. rom eller rom-essens
  • 300 gram marcipan, til overtræk
  • 3 spsk. flormelis, til udrulning

Fremgangsmåde

  1. Start med at brække dine kager i stykker - smuldr det i en foodprocessor (eller brug en blender/stavblender) og blend det til en cremet masse sammen med rom-essens, syltetøj og kakaopulver. Stil det lidt på køl, indtil du skal bruge det.
  2. Drys flormelis på bordet og rul din marcipan ud til en firkant - her kan du selv vælge, hvor store dine træstammer skal være. Du kan både lave store bjælker, eller små portionshapsere. Skær en aflang firkant ud, og læg en 'pølse' af romkugle-massen på. Rul marcipanen rundt om.
  3. Nu kan du enten knibe enderne sammen, så man lukker massen inde og får et par solide marcipan-ender - eller skær marcipanen fri, så fyldet er åbent.
  4. Smelt chokolade i et vandbad på komfuret - når du har en lind chokolade, vender du begge ender i chokoladen, lægger dem på bagepapir og lader dem køle helt af.
Del

Seneste nyt

Annonce