Mandekogebogen

Vietnamesiske pandekager - Banh Xeo

Vietnamesiske gule pandekager med fyld.

Vietnamesiske pandekager også kaldet Banh Xeo er en meget populær og lækker opskrift på en hurtig snack eller streetfood fra Vietnam.

Det er i al sin enkelthed en pandekage, som er meget anderledes end den, vi eksempelvis er vant til herhjemme både i det salte køkken og det søde køkken.

Her bruger man pandekager på en pandekagedej med rismel, gurkemeje, kokosmælk og fintsnittet forårsløg - det giver en sprød, blød og cremet pandekage med en frisk og luftig smag. 

Ofte bliver vietnamesiske pandekager lavet med enten vegetarisk fyld - altså masser af sprøde grøntsager og krydderurter - eller også laver man den med tigerrejer eller tofu.

Du kan også sagtens prøve med kylling, svinekød eller oksekød - tigerrejer er dog den mest autentiske opskrift. 

Jeg husker i min studietid i Århus de lækreste vietnamesiske pandekager på en nu desværre lukket restaurant kaldet Den Grønne Papaya - en lille fantastisk restaurant med små, simple og helt autentiske retter fra det vietnamesiske køkken.

Jeg har forsøgt at genskabe lidt af smagene i min opskrift på vietnamesiske pandekager - luftige, lækre pandekager og sprødt fyld.

Jeg havde en omgang fast tofu i køkkenskabet til denne opskrift, som blev karamelliseret op med lidt soya og honning - og det fungerede rigtig godt. 

Vietnamesiske pandekager kan spises, som de er - eller du kan lave en hurtig og lækker dip kaldet Nuoc Cham.

Nouc Cham er en slags vietnamesisk fiskesauce, som bliver lavet af limesaft, fiskesauce, revet hvidløg, sukker og rød chili.

Du kan lave dine banh xeo-pandekager eller vietnamesiske crepes på to måder - enten steger du dine pandekager ligesom man gør med både søde pandekager og salte pandekager, hvor du steger alle pandekagerne på forhånd og holder dem lune på en tallerken.

Du kan også vælge at hælde dejen på panden, og mens den side, som ikke ligger ned på mod panden stadigvæk er ubagt, fordeler du dine krydderurter, grøntsager og stegte rejer. Herefter lukker dejen halvt over, så du får en lille lukket halvmåne, som fæstner sammen af den ubagte dej - herefter steger man den lidt på begge sider og varmer det hele igennem.

Jeg laver altid den første opskrift og teknik, hvor man laver pandekagerne på forhånd - så kan gæsterne eller familien selv vælge, hvad de vil fylde i deres pandekager.

Tricket til at få de perfekte vietnamesiske pandekager i forhold til konsistens er at bruge en kombination af rismel og hvedemel - det gør, at dejen hænger bedre sammen under stegning og desuden får den rette sprødhed og luftighed.

Gurkemeje er en vigtig underliggende smagsgiver såvel som en vigtig ingrediens i forhold til at få den helt rigtige, autentiske gule farve - og med lidt finthakket forårsløg i dejen får man både lidt ekstra smag samt et sprødt element til pandekagen.

Fang opskriften herunder:

 
ANNONCE
Vietnamesiske pandekager - Banh Xeo
Udskriv opskriften

Banh Xeo: Vietnamesiske pandekager

Lækre gule pandekager!

2 portioner 15 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 1150 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 150 gram rismel
 • 50 gram hvedemel
 • 2½ dl kokosmælk
 • 2 dl vand
 • 1 spsk. gurkemeje, stødt
 • ½ tsk fint salt
 • 2 stk forårsløg
 • 2 dl bønnespirer
 • 1 håndfuld salat, finthakket
 • 1 håndfuld koriander
 • 1 håndfuld tomater + agurk + peberfrugt + andet grønt, etc.
 • 1 håndfuld sukkerærter
 • 300 gram protein, kan undlades (eksempelvis tofu, tigerrejer, etc.)

Fremgangsmåde

 1. Bland rismel, hvedemel, salt og gurkemeje sammen i en skål - tilsæt kokosmælken og efterfølgende vandet under omrøring lidt ad gangen - du skal have en let tyktflydende pandekagedej. Finsnit dine forårsløg (både hvide og grønne dele) og bland i dejen. Lad den stå og trække på bordet, mens du forbereder resten.
 2. Snit dine grøntsager og hav dem klar på en tallerken til servering - sukkerærter, hvis du bruger dem, skal ofte lige opkoges i 4-5 minutter.
 3. Hvis du bruger protein - jeg brugte eksempelvis tofu - skal denne også steges inden servering. Et godt smagstrick er at stege tofu sprødt eller stege rejer, indtil de er tilberedte ved middelhøj varme. Herefter hælder man en blanding af 2 spsk. soya, 2 spsk. limesaft, 2 spsk. brun farin og 1 tsk. majsstivelse over dem, mens du skruer ned på lavt blus. Så karamelliserer du lige begge ind i en lækker sauce! Tigerrejer kan også bare krydres med salt, peber og limesaft, hvis man skal køre helt klassisk. Hold proteinet varmt, mens du laver pandekagerne.
 4. Varm en pande op med en meget lille klat olivenolie til middelvarme, som du lige smører udover panden - hæld en god sjat dej på panden og kør dem rundt på panden med bagsiden af en ske eller ved at 'jonglere' panden, så dejen flyder rundt. Steg dem et par minutter på begge sider og læg dem på en tallerken, som du holder varm med lidt stanniol.
 5. Når alle pandekagerne er lavet, er det bare med at fylde dem med lækre grøntsager og tofu/rejer - og hvis der skal være dyppelse, så kan du se tip længere oppe i artiklen!
Del

Seneste nyt

Annonce