Mandekogebogen

Waldorfsalat

Klassisk opskrift på cremet Waldorfsalat med bladselleri, fløde og valnødder.

Waldorfsalat er ægte mormormad, når det er allerbedst.

Det er ikke så tit, at jeg kaster mig over at lave en klassisk Waldorfsalat, men jeg laver den minimum et par gange om året.

Ofte til en god oksesteg med brun sovs eller også til en gammeldags kylling i gryde.

Mødet mellem den cremede salat og den brune sovs er noget, der får englene til at synge. 

Selve oprindelsen for en klassisk Waldorfsalat kan dateres hele vejen tilbage til 1896, hvor et hotel i New York, Waldorf Hotel, kunne præsentere retten for første gang - den blev udviklet af overtjeneren på hotellet Osar Tschirky, som for alvor satte sit præg på historien med denne ikoniske salat.

Det er lidt en vanvittig ting, sådan en Waldorfsalat - det virker lidt som om, at det er en opskrift, hvor man lige forsøger at skubbe så meget til grænsen for, hvad man kan kalde salat, inden det bliver til en frugtsalat eller dessert - men det fungerer bare!

Man får det syrlige og søde fra æbler, det saftige fra vindruer, knaset fra valnødderne og biddet fra de lækre bladselleri - alt sammen svøbt i en cremet, flødeholdig dressing, der læner sig op af den klassiske mormordressing. 

Det er en ret eller et tilbehør, som fungerer rigtig godt til kødretter - den giver en fedme og syre, som spiller godt op imod oksekød, fjerkræ og vildt. 

Det helt autentiske opskrift er med grønne vindruer - men det er også lige så godt med røde druer, og af og til giver det lidt mere sødme til opskriften, så det er en smagssag. 

En Waldorfsalat i min verden skal gerne være godt vendt i en stor portion dressing - det skal ikke bare være en dressing, som let beklæder ingredienserne.

Der skal sovs til!

Tricket til at få den perfekte waldorfsalat er først at piske sin piskefløde let - ikke som til flødeskum, men blot piske lidt luft i den, så den bliver lidt lettere og mere luftig. 

Herefter tilsætter man citronsaft, som ydermere får fløden til at stivne - og så vender man forsigtigt cremefraiche i til sidst.

Så får du en dressing, som er luftig, cremet og let som en sky - smagsmæssigt, ikke på fedtprocenten.

Mange spiser retten til julefrokost, juleaften eller måske nytårsaften til en god, gammeldags oksesteg, men den kan sagtens passe ind i hverdagen til en nem og simpel aftensmad med et stykke stegt kød. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Waldorfsalat

Cremet salat til kød!

4 portioner 15 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 500 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram vindruer, grønne eller røde
  • 4 stk bladselleri
  • 2 stk æbler
  • 120 gram valnødder
  • 1½ dl piskefløde
  • 3 spsk. creme fraiche
  • 2 tsk citronsaft

Fremgangsmåde

  1. Æblerne skrælles og skæres i tern. Bladselleri skæres i små tern - hvis de er meget tykke, halveres de inden udskæring.
  2. Halver vindruerne og bland dem i en skål sammen med æble og bladselleri - hak valnødderne groft og hæld dem i skålen.
  3. I en ny skål hældes piskefløde i - pisk et minuts tid i hånden med et piskeris, så der kommer let luftighed i fløden. Tilsæt citronsaften og pisk lidt igen. Vend nu cremefraichen i og bland grundigt sammen. Smag til med lidt salt.
  4. Vend flødeblandingen i skålen med frugt og grønt, indtil du har en ensformig Waldorfsalat. Sæt på køl indtil servering - den har godt af at trække smag en times tid.
Del

Seneste nyt

Annonce