Mandekogebogen

Zapiekanka

Polsk streetfood!

Zapiekanka er i al sin enkelthed en opskrift eller version af pizza/smørrebrød fra Polen.

Det er en ristet baguette fyldt med stegte svampe, løg, hvidløg og smeltet ost - toppet med varm ketchup.

Det er ægte streetfood - nemt at lave, kort tilberedningstid og smager fantastisk.

Det er lidt en sjov ting, som på mange måder minder om en åben sandwich, smørrebrød og endda lidt en pizza. 

Selve konceptet med Zapiekanka kom til verden i det polske køkken i 1970'erne, hvor kommunismen var dominerende i hverdagen. Her fik folket til nøds lov til at åbne små catering-virksomheder for at overleve - men landet havde enorm mangel på mad og råvarer, hvilket og det resulterede i en række små, hurtige, 'fattige' og autentiske polske retter på gadehjørnerne - eksempelvis Zapiekanka.

Det var den perfekte snack eller måltid efter en hård arbejdsdag og krævede få ingredienser. Og så var det nok det nærmeste, at det fattige polske folk kom på Vestens fastfood.

Den har bevaret sin kultstatus den dag i dag og kan eksempelvis fås mange steder i Krakow. 

Det er ofte de egnsretter fra hele verden, som er kommet til verden under fattige kår, der i virkeligheden er blevet de mest velsmagende - beskedne råvarer, men forståelse af at udnytte dem til fulde!

Idag fås den dog i mange forskellige versioner, som langt fra minder om den autentiske opskrift - men den har jeg forsøgt at lave herunder i en simpel, nem og velsmagende opskrift.

Du kan bruge både hvide og brune champignon til formålet - de brune har lidt kraftigere smag. Du kan endda også bruge kantareller eller andre lækre spisesvampe. 

Herunder får du min opskrift på en klassisk polsk Zapiekanka - nemt og lækkert og klar på under 30 minutter:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Zapiekanka

Polsk snack!

2 portioner 25 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk baguette-brød
  • 200 gram champignon (brune eller hvide)
  • 1 stk løg
  • 1 stk hvidløg, kan undlades
  • 20 gram vesterhavsost/parmesanost
  • 50 gram mozzarella, emmenthaler, gouda etc.
  • 1 dl ketchup
  • ½ tsk salt + peber

Fremgangsmåde

  1. Forvam ovnen på 190 grader varmluft. Riv også dine to oste, så de er klar.
  2. Snit løg og hvidløg i små tern - hæld dem i en pande med lidt olivenolie og svits dem i nogle minutter, indtil de bliver klare.
  3. Mens de svitser, renser du dine champignons og hakker dem i små tern. Hæld dem på panden til løgene.
  4. Steg dem ved middelhøj varme, indtil de har smidt væsken og begynder at brune. Krydr med salt og peber.
  5. Flæk din baguette på langs og læg de to skiver med skæresiden opad - fordel svampe-massen ligeligt. Drys herefter med eksempelvis vesterhavsost og top af med eksempelvis mozzarella.
  6. Bag dem i ovnen i 10 minutter, indtil osten smelter og bliver let brun i kanterne. Varm i mellemtiden din ketchup op ved middelvarme i en gryde (eller lad være).
  7. Når brødene kommer ud af ovnen, fordeles ketchup udover og de spises med det samme. Drys eventuelt med lidt timian eller oregano.
Del

Seneste nyt