Madnyheder

16 geniale måder at bruge dine æble-rester på: fra skræl til kernehus

Fra skrald til guld.

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 30. september 2025

Efterår er lig med æblejagt, og det betyder ofte, at man ender med en absurd mængde frugt, man ikke aner, hvad man skal gøre med. Et par æbletærter og en skål med skiver i madpakken kan kun række så langt – men frygt ikke. Her får du 16 måder, du faktisk gider bruge dine æbler (og skrællerne) på. Nogle er klassiske. Andre er lidt skæve. Alle er værd at prøve.

1. Lav sprøde æbleskrælschips

Smid skrællerne i ovnen med lidt smør, kanel og sukker. De bliver sprøde, søde og overraskende afhængighedsskabende.

2. Smid æbler i din stuffing

Hak dem i tern og bland dem i din brød-fyld (til f.eks. kylling eller and). Det giver saft, syre og bid.

3. Kog æblesmør

Det er som tyk æblemos med karamelsmag. Perfekt til brød, ost eller direkte fra skeen. Bonus: Det holder længe.

4. Brug dem på pizza

Ja, du læste rigtigt. Tynde skiver på en fladbrødspizza med gedeost og pølse. Tak os senere.

5. Æbler på is

Skær dem i stykker og karamelliser dem med smør og brun farin. Server på vaniljeis. Det er dessert med stor D.

6. Lav din egen æblecidereddike

Skræller og kerner + vand + sukker = din egen eddike efter et par uger. Det smager syrligt, friskt og hjemmelavet.

7. Kog “æblestok”

Ligesom fond, bare med æbleaffald. Brug det som base i cocktails, saucer eller marinader.

8. Lav æblepulver

Tør skrællerne, blend dem og brug det som drys på yoghurt, grød eller endda i dressinger.

9. Brug dem i en hjemmelavet potpourri

Kog skræller med kanel og appelsinskal – og hele huset dufter af “jeg har styr på mit liv”.

10. Skær dem i tynde skiver til salat

Søde æbler + salte oste + nødder = salat, du faktisk gider spise.

11. Brug dem i toast og sandwiches

Æbler i en grillet ostemad? Ja tak. Prøv også i en kalkunsandwich med lidt cheddar.

12. Lav coleslaw med æbler

Julienne-snit æbler og kast dem i din kålblanding. Frisk, sprødt og perfekt til fedt kød.

13. Opgradér din hønsesalat

Tern af æble gør din mayo-bombe frisk og spændstig. Bonuspoint hvis du også smider nødder i.

14. Bag dem i muffins eller brød

Æbler giver fugt og sødme i bagværk. Prøv med kanel og lidt hakkede valnødder. Streusel på toppen, hvis du er ambitiøs.

15. Lav æble-infuseret vodka

Skiver af æble + vodka + tid = efterårs-snaps deluxe. Tilføj kanel, hvis du tør. Perfekt til drinks eller shots.

16. Lav æble-nachos til ungerne (eller dig selv)

Skær æbler i både og overhæld med smeltet peanutbutter, chokolade og lidt nødder. Snack med samvittighed.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.